advertentie

De Heilige Liduina: Schiedamse beschermheilige met een eigen basiliek

De naar de Heilige Liduina vernoemde basiliek in Schiedam kreeg in 1990 haar status door een relikwie van de beschermheilige. Het is de enige basiliek in Zuid-Holland, gewijd aan haar. Vandaag, 14 juni, is de naamdag van deze beschermheilige.

Milou op ten Berg

door Milou op ten Berg

vrijdag 14 juni 2024 13:00

“Een basiliek is een eretitel voor een kerk,” zegt waarnemend pastoor Van Deelen. “Doordat een andere kerk werd afgebroken, zijn de relikwieën hiernaartoe gebracht en kregen we de status van een basiliek.” Nederland telt 27 basilieken, waarvan de basiliek in Schiedam niet alleen de enige van Zuid-Holland is, maar zelfs van het hele bisdom Rotterdam.

Liduina van Schiedam raakte op jonge leeftijd ernstig gewond tijdens het schaatsen. Haar langdurige lijden en visioenen maakten haar beroemd als een voorbeeld van christelijke toewijding en mededogen. Ze werd na haar dood vereerd als beschermheilige.

Volgens de waarnemend pastoor speelt de basiliek door de centrale plek op het Stadserf nog steeds een centrale rol in de maatschappij. “Het is een plaats van bezinning, inspiratie en waar mensen naartoe kunnen komen,” zegt Van Deelen. “Maar daarnaast is het ook een plaats waar men naar binnen kan lopen en zich kan verwonderen over de schoonheid van het gebouw.”