advertentie

Vermeende pyromaan Kaat doet haar verhaal: ‘Sinds de brand dezelfde kleding aan’

Het bed is gesmolten, in een aantal ramen zit een flinke barst en heel de woning is zwart. Kaat Timmers, de bewoonster van het appartement in de Schiedamse Heijermansflat, mocht haar woning weer in en zag donderdag 20 juni voor het eerst wat voor schade de brand van negen dagen geleden had aangericht. “Ik had niet gedacht dat het zo erg zou zijn.”

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

donderdag 20 juni 2024 16:20

Haar dag begon zoals andere dagen, vertelt Kaat Timmers. Zij wil haar verhaal doen na alle verhalen die al naar buiten zijn gebracht. “Ik ben geen pyromaan, ik ben vooral boos.” Tijdens het gesprek met Twee is Kaat vooral zenuwachtig. Toch doet ze al snel haar verhaal.

Kaat heeft zelf de redactie van Twee benaderd. In een mail zegt zij: ‘Willen jullie mensen zo kapot maken met zulke filmpjes? Ik ben die bewoner en er is niks aan de hand.’ Een dag later spreken we Kaat aan de telefoon. Ze klinkt ontdaan door alles wat er is gebeurd en de berichten die over de brand naar buiten zijn gekomen. “Ik word daar erg boos van.” Ze is zo zenuwachtig dat ze ervan stottert. “Er zijn zoveel onwaarheden verteld over mij dat ik het nodig vond om jullie te bellen.”

33 jaar aan de Hargsingel

Kaat vertelt dat ze veel heeft meegemaakt. “Ik ben opgegroeid op het woonwagenkamp, maar dat maakt mij geen slecht persoon. Ik heb vervolgens 33 jaar aan de Hargsingel gewoond en moest na de brand van afgelopen december daar weg. Ik heb daar heel veel meegemaakt.” De brand zou ontstaan zijn door kortsluiting in de kerstverlichting, maar daar gelooft Kaat maar weinig van. Ze vertelt over meerdere inbraken en het overlijden van haar zus en moeder. Daar heeft ze het nog steeds zichtbaar moeilijk mee.

Tekst gaat verder onder de foto

20240620 kaat in woning.00 00 21 03.Still002
Foto: Twee

Op de dag van de brand was Kaat vroeg wakker, zegt ze. “Ik heb een stuk ontbijtkoek gegeten. Kijk, de verpakking ligt er nog.” Na het eten van de ontbijtkoek is ze nog even terug naar bed gegaan. “Rond 14.30 uur had ik een afspraak bij de GGZ. Daarna ben ik naar de kapper gegaan. Ik had geen afspraak, maar ik vond mijn haar te lang.” Eenmaal bij de kapper hoorde ze dat er in de flat brand was. Bij thuiskomst werd er eerst gezegd dat de brand op de elfde etage was, maar toen zij met de lift naar boven ging, kwam ze erachter dat het ging om haar woning, op de tiende.

Slapen in ziekenhuis-wc

“Daar stonden een paar agenten. Die lieten mij mijn woning niet in, maar ik moest mijn medicijnen hebben.” Die kreeg ze niet. Ook had ze de mogelijkheid niet om schone kleren te pakken. “Ik heb sinds de brand dezelfde kleding aan.” Toen ze door de agenten werd weggestuurd, is ze rond gaan bellen. “Ik heb mijn neef en een oom gebeld of ik daar terecht kon, maar bij beiden was ik niet welkom. Toen heb ik een luchtbed gekocht en heb ik in de wc in het Franciscus Vlietland ziekenhuis geslapen.”

Een woordvoerder van het Franciscus Vlietland laat weten dat het onwaarschijnlijk is dat Kaat in de ziekenhuis-wc heeft geslapen. “Na vijf uur gaan een hoop deuren dicht die alleen maar toegankelijk zijn voor personeel. Dan blijft er voor één sanitaire ruimte over, namelijk naast de receptie. Dat zou dan dus gezien moeten zijn.”

Uiteindelijk heeft een kennis een nachtje in het Novotel in Schiedam voor haar betaald. In de tussentijd heeft ze een ander onderkomen, maar heeft ze ook in een daklozenopvang geslapen. “En daar werd op een avond nog een inval door de politie gedaan. Er had iemand cocaïne bij zich. Nou, dan slaap je ook niet meer.”

‘Woonplus doet geen t*fus’

Woonplus laat weten dat zij zorgen voor een vervangende woning, op het moment dat er brand uitbreekt in een huis. “Is de woning na de brand voor meer dan drie maanden onbewoonbaar? Dan bieden wij de huurder twee opties aan. Een vergelijkbare woning of de huurder krijgt een urgentieverklaring zodat de huurder op een andere woning kan reageren”, aldus een woordvoerder van Woonplus.

Tekst gaat verder onder de foto

20240620 kaat in woning.00 01 11 17.Still003
Gesmolten intercom, foto: Twee

“Woonplus heeft nog geen t*fus gedaan”, zegt Kaat gefrustreerd. “Ik heb tot nu toe alles zelf moeten regelen. Ik heb contact gehad met iemand van Woonplus en vrijdag gaan we in mijn woning kijken. Dan hoor ik wat er gaat gebeuren.”

Donderdag neemt Twee, samen met Kaat, een kijkje in de woning. Zodra we de lift uitkomen, ruikt het naar rook. Als de voordeur opengaat, wordt de rooklucht nog sterker. “Ik had niet gedacht dat het zo erg was.” Alles in de woning is zwart. De muren in de badkamer zijn zo donker als de nacht en het bed is niet meer te herkennen. “Ik weet nog dat ze vroegen of ik iets op het vuur had laten staan, maar ik kook elektrisch.”

Onderzoek

Kaat zegt voorzichtig dat het zou kunnen dat iemand iets door het slaapkamerraam heeft gegooid. Dat stond nog open. “Er zijn veel bewoners hier die mij niet moeten. En ook met andere mensen heb ik wel eens een woordenwisseling gehad.” Zeker weten doet ze het niet.

De politie liet begin deze week weten nog bezig te zijn met het onderzoek. Ook Woonplus zegt in afwachting te zijn van het onderzoeksrapport. Waar Kaat straks moet gaan wonen, is nog niet duidelijk.

20240620 kaat in woning.00 00 08 12.Still004

De Heijermansflat in Schiedam-Noord, foto: Twee