advertentie

Kinderen gaan Schiedam verbeteren, want volwassenen kletsen maar wat

Hoe kan het verkeer worden afgeremd of hoe geef je de buurt een mooie plek om bewoners in gesprek te laten gaan met elkaar? Daar hebben Schiedamse basisschoolleerlingen het afgelopen schooljaar over nagedacht. Deze vrijdag was de Kinderconferentie waar de ideeën werden gepresenteerd.

Dennis Koorevaar

door Dennis Koorevaar

vrijdag 28 juni 2024 13:46

“De Kinderraad heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar Schiedam en wat er allemaal gebeurt in de stad,” vertelt Erik Korenstra van de Kleine Ambassade. Schiedamse basisschoolleerlingen komen met ideeën om hun stad te verbeteren. In het gebouw aan de Broersvest zijn vrijdagmiddag de puntjes op de ‘i’ gezet voor de presentatie later op de dag.

Rode en groene smileys

“We hebben bijvoorbeeld bedacht wat er beter kan in de wijk,” vertelt Lina, één van de leerlingen. Ilias vertelt over te hard rijdende auto’s in sommige buurten. “Je kunt bijvoorbeeld met smileys het rijgedrag aangeven. Een rode smiley betekent dat je niet goed rijdt en een groene betekent van wel.” Hij vindt dat volwassenen wel iets kunnen bedenken, maar ‘kinderen weten het nog iets beter omdat het hen aangaat’.

Halverwege de middag werden deze ideeën gepresenteerd aan meerdere professionals, waaronder wethouder Cemil Kahramanoğlu. “Ik wil jullie allereerst bedanken,” zegt hij. “Ik heb alles meegeschreven. Overal waar ik wat mee kan, ga ik mij voor inzetten. Mochten er andere dingen zijn, dan horen wij dat graag”, gaf hij de kinderen mee.