advertentie

Keti Koti-trein door Schiedam: ‘Alsof ik in Suriname ben’

De NS liet maandag een speciale Keti Koti-trein rijden van Vlissingen, via Schiedam naar Amsterdam Centraal. Met deze reis wordt aandacht gevraagd voor het slavernijverleden en wordt stilgestaan bij de vrijheid. “We vieren dat we vandaag allemaal vrij en allemaal gelijk zijn,” zegt Marciano Stella, teammanager van de conducteurs.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

maandag 01 juli 2024 17:03

Keti Koti is een Surinaamse feestdag die elk jaar op 1 juli plaatsvindt ter viering van de afschaffing van de slavernij. “Kijk, het is misschien pijnlijk, maar op deze manier komt er meer besef en dan begrip voor elkaar," zegt presentator Quintis Risti. “Ik vind het een heel goed initiatief voor wat er in het verleden fout is gegaan”, laat een andere reiziger weten.

Tijdens de reis werden traditionele hapjes geserveerd, werd er gezongen en droegen de passagiers traditionele klederdracht. “Het is net alsof ik in Suriname ben, geweldig feest, we zijn vrij van de slavernij.” De coupe ontspoorde bijna van het enthousiasme. "De reis is hartstikke gezellig, de muziek en de mensen, ik ben blij dat ik het meemaak."

De trein arriveerde om half drie 's middags in Amsterdam. Aansluitend begint het Keti Koti Festival op het Museumplein. Ook vindt de nationale herdenking van het slavernijverleden plaats in het Oosterpark.