advertentie

‘Bakkie door window’ en grote explosie bij moeder van René F.

Bij de woning van de moeder van crimineel René F., aan de Burgemeester van Haarenlaan in Schiedam-Nieuwland, klinkt op maandagavond 18 maart een harde knal, gevolgd door een lichtflits. Twee mannen rennen weg, niet lang daarna worden ze in een auto aangehouden. Op 2 juli staan ze terecht in de rechtbank van Rotterdam voor brandstichting met een explosie tot gevolg.

Rembrandt van der Heijden

door Rembrandt van der Heijden

dinsdag 02 juli 2024 16:32

Getuigen die op de bewuste avond in de straat aanwezig zijn, zien twee mannen in de richting van de Jan Steenstraat rennen. Een van hen heeft zojuist een explosief gegooid, terwijl de ander het geheel heeft gefilmd.

‘Bakkie door window’

Kort daarna stopt de politie een blauwe Volkswagen. Er worden twee mannen aangehouden, Ravi* en  Delano*. De politie vindt in de auto een aankoopbon van een vuurwerkbom, zwarte handschoenen, een telefoon met een filmpje van het incident en een foto met de tekst: ‘Bakkie door window vuurwerkbom naar binnen burgemeesterlaan’.

De twee lijken elkaar goed te kennen en zitten constant met elkaar te smoezen. Ook wordt er gelachen of lollig gedaan en het lijkt het even alsof ze de ernst van de situatie niet inzien. Tot ergernis van de rechtbank die hen er steeds op moet wijzen dat ze stil moeten zijn.  

De officier van justitie verduidelijkt waarom de twee mannen zijn aangehouden: Delano heeft bij de politie aangegeven dat hij op de avond van het incident in de buurt was en heeft gefilmd. Ook denkt het OM met zekerheid te kunnen zeggen dat Ravi de bom heeft gelegd. Daarbij zou uit beelden en getuigenverhoren blijken dat de kleding die de verdachten droegen overeenkomen met de kleding van de mannen die zijn opgepakt. Waarom de mannen in de buurt waren van de woning of wat mogelijk het motief is, is niet bekend.  

Tbs-maatregel

De advocaat van Ravi tekent verweer aan vindt dat zijn cliënt moet worden vrijgelaten. Zo wijst de advocaat op een de reportage van de reclassering waarin staat dat recidive risico klein is. Tot slot vindt de advocaat dat er rekening moet worden gehouden met de persoonlijke omstandigheden van zijn cliënt. “Zijn vriendin is momenteel zwanger en hij probeert met man en macht zijn woning te behouden. Dus daarom een schorsingsverzoek.”

De advocaat van Delano laat het schorsingsverzoek aan zich voorbijgaan, maar vindt dat er meer onderzoek moet worden gedaan naar wat zich die bewuste avond heeft afgespeeld. Zo wil de advocaat dat er meerdere getuigen worden gehoord. “We hebben filmpjes gezien in verschillende kleuren, soms zwart wit en soms in kleur. Ook wil ik weten hoeveel mensen er waren.” Volgens de advocaat kan er met deze gegevens geen goede verdediging worden opgezet.

Daarnaast wil de advocaat schriftelijke vragen stellen aan de psycholoog en psychiater. Uit de aangeleverde stukken zou blijken dat Delano in een eerdere zaak om een tbs-maatregel heeft gevraagd, maar volgens de advocaat klopt dat niet. Met dat gegeven zou haar cliënt meermaals een verkeerde behandeling hebben gekregen. De raadsvrouw wil dat haar cliënt de ondersteuning krijgt die hij verdient. Bijvoorbeeld bij een instantie die sociaalpedagogische hulp biedt.

Acht telefoons terug?

De rechtbank heeft sterke bezwaren tegen beide verdachten, waardoor ze in voorarrest moeten blijven. De rechter vindt de persoonlijke situatie van Ravi niet belangrijk genoeg vergeleken met hoe ernstig het misdrijf is. Toch ziet de rechtbank het belang in van Delano's advocaat en gaat akkoord met het horen van getuigen. Ook mogen er aan de psycholoog en psychiater schriftelijke vragen worden gesteld.

Verder vindt de officier dat er meer onderzoek nodig is, naar de oorsprong van de foto, de sporen op de handschoenen en de herkomst van de aankoopbon om tot een goede inhoudelijke behandeling te komen.

Ravi heeft ervoor gekozen om niks meer te zeggen. Delano zegt aan het eind van de zitting dat hij niet snapt waarom alle aandacht op hen is gericht, omdat er volgens hem meer mensen waren. Hij vraagt ook of hij de acht telefoons die in beslag zijn genomen, terug mag. De rechtbank gaat daar niet op in.

De datum voor de inhoudelijke behandeling van de zaak is nog niet vastgesteld.

*) Namen zijn gefingeerd wegens privéredenen. De echte namen zijn bekend bij de redactie.