advertentie

Extra geld vanuit het Rijk verdwijnt in de diepe Schiedamse put

Nederlandse gemeentes krijgen vanaf 2026, 675 miljoen euro meer van het Rijk dan eerder gedacht. Dit betekent dat Vlaardingen én Schiedam iets meer dan drie miljoen euro mogen bijschrijven. In Schiedam blijft een flink tekort aan de horizon hangen, al is het wel wat kleiner dan eerder werd aangekondigd.

Foto: Twee
Foto: Twee
Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

woensdag 03 juli 2024 14:09

De gemeentes krijgen het nieuws in de meicirculaire 2024. Hierin wordt toegelicht hoeveel geld gemeentes krijgen vanuit de Rijksoverheid. Het geld wat gemeentes extra krijgen komt vanuit de afschaffing van de zogenaamde opschalingskorting. Gemeentes krijgen hierdoor meer geld om hun taken uit te voeren. Maar los van de drie miljoen die de twee gemeentes meer krijgen vanuit het gemeentefonds is er nog meer goed nieuws.

Gemeentes werden vanaf 2022 aangeraden om een ‘voorzichtigheidsmarge’ in te bouwen van 15%. Dit advies is nu komen te vervallen en levert voor Schiedam minimaal twee miljoen per jaar op in de toekomst. Het toekomstige Schiedamse tekort daalt na de meicirculaire in totaal van 26 miljoen naar 19 miljoen euro.