advertentie

Zwembad Zuid gaat sluiten, maar wanneer?

De laatste reddingsboei die in de richting van Zwembad Zuid werd gegooid heeft verdrinking niet voorkomen. Na een gesprek met wethouder Antoinette Laan is duidelijk dat het nieuwbouwplan van de Vrienden van Zwembad Zuid niet mogelijk zal zijn. En zo lijkt Schiedam-Zuid na vijftig jaar hun zwembad kwijt te raken.

Siebe van der Ende

door Siebe van der Ende

donderdag 04 juli 2024 16:55

In het coalitieakkoord van 2022 staat dat Zwembad Zuid voor het einde van deze collegeperiode, 2026, zal sluiten. Tenzij er een plan komt betaald met extern geld. De deadline daarvoor was 1 juli. De Vrienden van Zwembad Zuid hadden het plan om het huidige pand te slopen en nieuwbouw te realiseren. Compleet met sporthal, supermarkt, hotel en uiteraard een zwembad.

Echter kreeg Albert Bons, van de Vrienden van Zwembad Zuid, slecht nieuws van het Hoogheemraadschap Delfland. Het zwembad staat namelijk op een veiligheidsstrook, een dijk die in de toekomst mogelijk moet worden verhoogd. “Wij hoorden dat vorige week voor het eerst”, aldus Bons. Dit wordt tegengesproken door John Maris, raadslid van Progressief Schiedam. “Dat weten ze al langer. Vorig jaar zijn er plannen gepresenteerd. Toen heeft de raad al gezegd: ‘Albert deze plannen kunnen daar niet’.”

‘Groenoord te ver’

In 1973 werd Zwembad Zuid gebouwd, omdat Zwembad Groenoord te ver weg is voor mensen in Schiedam-Zuid. Volgens Albert Bons geldt dit nog steeds. “Met het openbaar vervoer ben je meer dan een uur onderweg om in Groenoord te komen.” Ook Maris ziet het belang van een zwembad in het zuiden. “Ik ben bereid om te kijken wat er mogelijk is, maar het moet extern worden gefinancierd. Schiedam heeft er het geld niet voor.”

Het is onduidelijk tot wanneer Zwembad Zuid nog open zal zijn. Volgende week gaat raadslid Maris die vraag tijdens de Zomernota stellen aan de wethouder. “Ik weet dat Zwembad Zuid enorm op de begroting drukt. Dus als het besluit genomen is verwacht ik dat het heel snel zal gaan.”