advertentie
  • Schiedam
  • rechtspraak

Mohammed (19) kreeg 200 euro per klus en hoort nu 9 jaar tegen zich eisen

De 19-jarige Mohammed M. uit Spijkenisse was eigenlijk wel blij dat hij op 28 juli 2023 werd aangehouden, meldt Rijnmond. "Ik durfde uit angst niet te stoppen. Mijn arrestatie was mijn uitweg", verklaart hij donderdag in de rechtbank in Dordrecht. M. zou onder andere een explosie in Schiedam hebben veroorzaakt.

foto: Flashphoto
foto: Flashphoto
redactie

door redactie

vrijdag 05 juli 2024 10:12

Naast een explosie bij een garagebedrijf in de ’s-Gravenlandsepolder in Schiedam wordt de Spijkenisser verdacht van betrokkenheid bij nog eens tien explosies en één beschieting. M. zegt spijt te hebben en biedt zijn excuses aan bij de slachtoffers. Hij was slechts de chauffeur, verklaart hij. In de witte Hyundai van zijn moeder tufte hij rond, voor 200 euro per rit. Soms kreeg hij het dubbele, als hij twee klussen in één nacht had.

Grote schade

De aanhouding van Mohammed M. volgde op een beschieting van een woning aan de Jensiusstraat in Rotterdam, op 16 juli 2023. De dag ervoor was in hetzelfde pand een bom afgegaan met grote schade tot gevolg. Op camerabeelden is de witte Hyundai te zien en zo leidt het spoor naar Mohammed M. uit Spijkenisse.

De telefoon van Mohammed M. blijkt een schat van informatie te bevatten: foto's en andere gegevens van tal van adressen waar ook explosies zijn geweest. De eerste is op 6 maart 2023 in het Limburgse Reuver. Daarna volgen tussen 8 mei en 16 juli: Capelle aan den IJssel, Schiedam, Fijnaart, Alblasserdam, Venlo, Melick (Limburg), Elburg en Rotterdam.

Steeds bleef hij in de auto, zegt Mohammed M. "Ik ben nooit bij de woningen zelf geweest". Toch zat zijn DNA op een flesje benzine dat in Schiedam is gebruikt bij een aanslag. "Ik gaf dat aan een ander in de auto", zegt hij daar zelf over.

Nauwe samenwerking

Mohammed wil niet zeggen wie die anderen dan zijn geweest die bij hem in de auto zaten, noch van wie hij de instructies kreeg. "Voor mijn eigen veiligheid wil ik daar niets over vertellen."

Het Openbaar Ministerie ziet de verdachte als meer dan een chauffeur. Het DNA op het flesje kan daarop duiden, maar ook de filmpjes van de aanslagen op zijn telefoon: zou hij toch uit de auto zijn geweest? Het OM spreekt van een nauwe samenwerking en komt met een forse eis: negen jaar cel.

Motief onduidelijk

Waarom de aanslagen op deze panden zijn gepleegd, blijft veelal onduidelijk. In Schiedam was het bij een garage, waar twee medewerkers sliepen. Eén van hen deed dat omdat hij werd afgeperst.

In Venlo gingen in dezelfde nacht bommen af bij twee stichtingen met dezelfde naam, die niets met elkaar te maken hebben: scouting en hulpverlening voor vrouwen. De daders lijken zich hier vergist te hebben.

In Melick was een Syrische vluchteling het slachtoffer. "De explosies deden me denken aan mijn geboorteland. Ben ik nu zelfs in Nederland niet meer veilig? Ga ik het hier weer meemaken?" verklaart hij.

'Je gaat overal iets achter zoeken'

In Alblasserdam tasten de bewoners ook in het duister. "Wij zijn een normaal gezin en niemand heeft het op ons gemunt. We hebben met onze kinderen, tieners, gesproken: weten jullie iets? Je gaat echt overal iets achter zoeken", vertellen de bewoners.

De bewoner richt zich in de zaal tot de verdachte: "Het enige dat je moet doen, is het noemen van je opdrachtgevers. Nu gaat het alleen maar door." Maar Mohammed M. schudt het hoofd. "Hoe graag ik het ook wil, ik kan het niet doen voor mijn veiligheid."

Uitspraak

Eerder heeft een medeverdachte jeugddetentie gehad voor een reeks aanslagen, een andere verdachte is vrijgesproken. Het OM wil dat de Spijkenisser negen jaar de cel in gaat. De rechter doet op 18 juli uitspraak in de zaak.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.