advertentie
  • natuur
  • Schiedam
  • wonen
  • maatschappij

Door verwijderen van veertig bomen wordt Schiedamse Sint Luduinastraat ‘betonnen jungle’

Bewoners van de FFL-buurt in Schiedam zijn geschrokken van het plan van de gemeente om 94 bomen te kappen. Tot hun grote verbazing was geen van de bewoners van de straat op de hoogte van dit voornemen. Om het groen, met name in de Sint Liduinastraat, te behouden, zijn de bewoners een petitie gestart. Deze petitie heeft inmiddels al meer dan driehonderd handtekeningen verzameld.

Jeroen Langeveld

door Jeroen Langeveld

vrijdag 05 juli 2024 16:18

De bomen moeten volgens de gemeente verdwijnen om de wateroverlast in de straat op te lossen. De gemeente belooft meer bomen terug te plaatsen dan er gekapt worden: voor de 94 bomen komen er 123 terug. Toch maken de omwonenden zich zorgen over deze terugplaatsingen. “Je weet niet wat je er voor terugkrijgt. Je ziet dat dit ontzettend mooie grote bomen zijn”, vertelt bewoner Esmée van Doorn, terwijl ze naar de metershoge bomen wijst.

‘Sociale groenbakken’

“Overal zijn er groene bakken. Mensen gaan daar zitten en een bakje koffie met elkaar drinken. Deze bakken zien wij ook niet meer terug”, zegt Van Doorn. De bewoner vindt het jammer dat er geen contact met de gemeente is over de plannen. “Er is ooit een projectplan gepresenteerd. Daarin zou maar één boom verdwijnen. Er is daarna nooit meer over gecommuniceerd en nu is het plan anders.”

Hoewel de participatie volgens Van Doorn geen zin meer heeft, omdat de kapvergunning er al ligt, wil ze toch om uitleg vragen. “Wethouder of burgemeester stap op de fiets en kom hierheen. De straat staat in brand. Er is echt paniek over de plannen.”