zondag 23 oktober 2022 13:25

Speculaasvarken: cultureel erfgoed van de stad en opbrengst voor goede doelen

Het Speculaasvarken is een Schiedamse lekkernij die je cultureel erfgoed van de stad kunt noemen. De lekkernij kent een traditie vanuit de varkensmarkt die tot 1937 op de tweede vrijdag van november in Schiedam werd gehouden. De varkensmarkt groeide in de 19de eeuw uit tot een feestdag waarbij de Schiedamse bakkers speculaasvarkens bakten. Ton van der Horst blies de traditie in 2016 nieuw leven in. Met de opbrengst worden goede doelen gesteund. De bakkers van Bakker Vlinder gaan er dit jaar weer heel hard tegenaan, vanaf komende week. Bakker Vlinder is een bijzondere winkel, gevestigd aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Alle medewerkers hebben een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt.

door Matthijs Rorije

Het Speculaasvarken is een Schiedamse lekkernij die je cultureel erfgoed van de stad kunt noemen. De lekkernij kent een traditie vanuit de varkensmarkt die tot 1937 op de tweede vrijdag van november in Schiedam werd gehouden. De varkensmarkt groeide in de 19de eeuw uit tot een feestdag waarbij de Schiedamse bakkers speculaasvarkens bakten. Ton van der Horst blies de traditie in 2016 nieuw leven in. Met de opbrengst worden goede doelen gesteund.

De bakkers van Bakker Vlinder gaan er dit jaar weer heel hard tegenaan, vanaf komende week. Bakker Vlinder is een bijzondere winkel, gevestigd aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. Alle medewerkers hebben een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt.

Er zijn een drietal goede doelen aan verbonden;
1. Stichting de Schiedamse Molens
2. Bakker Vlinder
3. De Voedselbank Schiedam

Er worden ongeveer 250 Speculaasvarkens gemaakt. “Daar hebben de mensen in de bakkerij hun handen vol aan”. Onder begeleiding gaan ze die varkens maken.

“Het werk zit hem niet zozeer in het uitsteken uit het deeg. Maar al die amandeltjes die erop moeten, dat is allemaal handwerk en dat vraagt wel enige inspanning.”

Trek in een speculaasvarken gekregen? info@schiedamsspeculaasvarken.nl

 

Fragment uit de 245-ste aflevering van het live televisieprogramma Onder Ogen. Bekijk de hele aflevering hier: onder-ogen-oorlog-in-oekraine-halloween-speculaasvarken-zadenbibliotheek-en-politiek

 

Onder Ogen is er elke vrijdag vanaf 20:00 uur LIVE vanuit de Tv-studio Korenbeurs.
Heeft u tips voor ons programma of vragen voor onze gasten, geef het dan aan ons door!

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

 

 

Media