zaterdag 29 oktober 2022 10:00

Onder Ogen: movember, donkere dagen, bedreigde journalisten, onzichtbare handen en once upon a timeline

In de 247-ste aflevering van Onder Ogen de volgende onderwerpen: movember, donkere dagen offensief, bedreigde journalisten, onzichtbare handen en once upon a timeline.

In Onder Ogen, de Schiedamse talkshow, deze keer de volgende gasten:

* Sander Sannemand (AD) en Nick van Herk (SCHIE):
25 freelance journalisten hebben sinds 2021 camerabeveiliging of een noodknop. Het aantal is het topje van de ijsberg. Dit meldt het platform Pers Veilig. Het bevestigt het beeld dat journalisten bij de uitoefening van hun werk steeds vaker risico's lopen door bedreiging, intimidatie en zelfs fysiek geweld. Het zijn niet alleen burgers die grensoverschrijdend gedrag vertonen tegenover deze beroepsgroep. Zelfs Kamerleden doen er aan mee. Is het nog wel leuk om tegenwoordig journalisten te zijn als je steeds bij alles wat je doet over je schouder moet kijken? Is het medialandschap in Schiedam inmiddels ook gevaarlijker geworden?

* Anouk van Mil:
Omroep ZWART zendt sinds 25 oktober een nieuw geschiedenis- en educatieprogramma uit genaamd 'Once Upon a Timeline'. Dat maakte de omroep dinsdag bekend. Het programma draait om het achterhalen van de geschiedenis op een specifieke datum. Het programma wordt gemaakt met tien nieuwe gezichten, die ieder een eigen kijk op de geschiedenis hebben. Een van die gezichten is de Schiedamse ontwerper, mediamaker en verzamelaar Anouk van Mil

* Uroloog Robert van Soest (Franciscus Gasthuis & Vlietland):
volgende week is het november en dan is het ook weer tijd voor Movember. Dit is een initiatief van de internationale Movember Foudation die mannen vraagt hun snor te laten staan. Doel is aandacht te vragen voor de gezondheid en het welzijn van mannen in het algemeen en teelbalkanker en prostaatkanker in het bijzonder. Het zijn ziektes die veel mannen treffen, maar waar weinig over wordt gepraat. Veel mannen blijven bovendien te lang doorlopen met klachten in plaats van naar de dokter te gaan.

* Narges Mohammadi:
Kunstenaar Narges Mohammadi maakt voor Stedelijk Museum Schiedam een ruimtevullende installatie met de titel Onzichtbare handen. Het museum vroeg Mohammadi een nieuw werk te maken dat met Schiedam te maken heeft. Ze koos ervoor om een kant van Schiedam te laten zien die vaak onzichtbaar blijft. Een zomer lang werkte ze als invalkracht in de thuiszorg in Schiedam en trad daarmee in de voetsporen van haar eigen moeder. Haar ervaringen verwerkt ze in het kunstwerk “Onzichtbare handen. Een ode aan de thuiszorghulp”.

* Wijkagent Centrum Alex Glijn:
met het begin van de wintertijd, worden de dagen ook steeds korter en donkerder. Aangezien het dievengilde activiteiten verricht dat het daglicht niet kan verdragen, is dit voor hen de tijd van het jaar om hun slag te slaan. De politie waarschuwt hiervoor tijdens het donkere dagen offensief. Wat doet de politie hieraan? Maar wat kan de individuele inwoner van Schiedam beter doen en laten om de ellende van een inbraak of diefstal te voorkomen?

 

Dat en meer in de 247-ste aflevering van Onder Ogen, elke vrijdag vanaf 20:00 uur LIVE vanuit de Tv-studio Korenbeurs.
Heeft u tips voor ons programma of vragen voor onze gasten, geef het dan aan ons door!

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media