zondag 30 oktober 2022 18:31

"Mannen praten niet graag over prostaat of teelballen" maar prostaatkanker eist 3000 levens per jaar

Volgende week is het november en dan is het ook weer tijd voor Movember. Dit is een initiatief van de internationale Movember Foudation die mannen vraagt hun snor te laten staan. Doel is aandacht te vragen voor de gezondheid en het welzijn van mannen in het algemeen en teelbalkanker en prostaatkanker in het bijzonder. "Mannen praten niet graag over hun prostaat of over hun teelbal" zegt uroloog van het Franciscus Gasthuis & Vlietland ziekenhuis Robert van Soest "Het zit een beetje in de taboe-sfeer". Mannen melden zich vaak te laat als ze klachten hebben, zoals een knobbeltje aan de bal, zegt Robert.

door Matthijs Rorije

Volgende week is het november en dan is het ook weer tijd voor Movember. Dit is een initiatief van de internationale Movember Foudation die mannen vraagt hun snor te laten staan. Doel is aandacht te vragen voor de gezondheid en het welzijn van mannen in het algemeen en teelbalkanker en prostaatkanker in het bijzonder. Het zijn ziektes die veel mannen treffen, maar waar weinig over wordt gepraat. Veel mannen blijven bovendien te lang doorlopen met klachten in plaats van naar de dokter te gaan.

"Mannen praten niet graag over hun prostaat of over hun teelbal" zegt uroloog van het Franciscus Gasthuis & Vlietland ziekenhuis Robert van Soest "Het zit een beetje in de taboe-sfeer". Mannen melden zich vaak te laat als ze klachten hebben, zoals een knobbeltje aan de bal, zegt Robert. "Je moet dan echt wel naar een dokter toe". Hetzelfde geldt voor klachten aan de prostaat. "Daarom is zo'n actie als Movember goed om bewustwording te creëren, want prostaatkanker is nog steeds een groot probleem waar jaarlijks 3.000 mannen aan overlijden. Per jaar komen er 13.000 nieuwe prostaatkankerpatiënten bij".

 

Fragment uit de 247-ste aflevering van het live televisieprogramma Onder Ogen. Bekijk de hele aflevering hier: onder-ogen-movember-donkere-dagen-bedreigde-journalisten-onzichtbare-handen-en-once-upon-a-timeline

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media