zondag 30 oktober 2022 19:08

Wijkagent: "Achterdeur op slot en geen klimobject tegen je huis"; in drie maanden was het 23 keer raak met inbraken in Schiedam

Met het begin van de wintertijd, worden de dagen ook steeds korter en donkerder. Aangezien het dievengilde activiteiten verricht dat het daglicht niet kan verdragen, is dit voor hen de tijd van het jaar om hun slag te slaan. "Ik zie heel vaak dat mensen de achterdeur open laten staan": zegt Wijkagent Alex Glijn. "Of ze laten klimobjecten, zoals bijvoorbeeld de afvalcontainer, tegen het huis aan staan". Die container kan volgens Glijn door een inbreker worden gebruikt om in te klimmen. Verder is het volgens de wijkagent heel belangrijk om goed hang- en sluitwerk te hebben.

door Matthijs Rorije

Met het begin van de wintertijd, worden de dagen ook steeds korter en donkerder. Aangezien het dievengilde activiteiten verricht dat het daglicht niet kan verdragen, is dit voor hen de tijd van het jaar om hun slag te slaan. De politie waarschuwt hiervoor tijdens het donkere dagen offensief. Wat doet de politie hieraan? Maar wat kan de individuele inwoner van Schiedam beter doen en laten om de ellende van een inbraak of diefstal te voorkomen?

"Ik zie heel vaak dat mensen de achterdeur open laten staan": zegt Wijkagent Alex Glijn. "Of ze laten klimobjecten, zoals bijvoorbeeld de afvalcontainer, tegen het huis aan staan". Die container kan volgens Glijn door een inbreker worden gebruikt om in te klimmen. Verder is het volgens de wijkagent heel belangrijk om goed hang- en sluitwerk te hebben.

"De afgelopen drie maanden waren er in Schiedam 23 geslaagde inbraken en een veelvoud van pogingen tot inbraak" aldus Alex. De meeste inbraken worden gedaan door 'gelegenheidsinbrekers'. De zogenaamde 'geplande inbraken' worden vooral gepleegd op de woningen van rijke mensen. Het licht laten branden als je weggaat is altijd goed tegen inbrekers en je hoeft volgens Alex Glijn niet bang te zijn voor hoge stroomkosten mits je ledlampen gebruikt.

"Dingen als een slimme deurbel en het licht wat aanspringt bij beweging in de tuin werkt ook preventief" aldus de wijkagent. "Ook sociale controle is heel belangrijk: als je ziet dat iemand aan de autoportieren voelt of bij de buren naar binnen kijkt, bel ons meteen".

 

Fragment uit de 247-ste aflevering van het live televisieprogramma Onder Ogen. Bekijk de hele aflevering hier: onder-ogen-movember-donkere-dagen-bedreigde-journalisten-onzichtbare-handen-en-once-upon-a-timeline

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media