zondag 06 november 2022 18:03

'Donkere wolk' hangt boven de culturele instellingen

"Wat er nu gebeurt en waar we met z'n allen in beland zijn daar heb ik, maar ook mijn collega's, natuurlijk ook pijn in ons buik van" zegt wethouder Frans Hamerslag van Cultuur, over de donkere wolk die boven de culturele instellingen hangt: de 'exploderende' energierekeningen
Rigoureuze maatregelen, zoals een tijdelijke sluiting, dreigen. "Natuurlijk willen wij het theater openhouden en natuurlijk willen wij het museum open houden, het liefst wel. Maar we zitten in hele lastige tijden."

door Matthijs Rorije

Het Stedelijk Museum Schiedam moet maar liefst 2 ton aan energiekosten bijbetalen. Directrice Anne de Haij vreest dat het eigen vermogen van het museum zo snel verdampt en luidt de noodklok. Een rondgang langs de culturele instellingen leert dat het museum hier niet alleen in staat. Bestuursvoorzitter Alexander van Steenderen van Wenneker Cinema maakt zich ook zorgen, zeker nu de Gemeente Schiedam niet thuis geeft en naar het Rijk wijst voor compensatie.

Energierekening 'explodeert'

Anne de Haij: "Culturele instellingen, maar ook het zwembad, wellicht ook het buurthuis, scholen, instellingen die in grote gebouwen huizen die vaak niet zo erg duurzaam zijn en waarbij veel energie wordt gebruikt, die hebben nu een probleem". Waarbij De Haij benadrukt dat ook veel Schiedammers en MKB'ers hetzelfde probleem hebben: de energierekening 'explodeert'. "Dat kun je als stichting vaak niet behappen. Er hangt een donkere wolk boven die instellingen ".

Eerder maakte het museum al bekend dat ze twee ton ( € 200.000,-) extra aan energiekosten kwijt zijn. Ze weten zelf niet hoe ze dit op moeten lossen. De Haij zegt dat zij daar, en al haar collega's in de culturele sector, het hoofd over breken. "We beginnen met te kijken wat we zelf nog kunnen doen. Kunnen we toch nog verduurzamen, waar kunnen we op bezuinigen? Het is tenslotte een moeilijke tijd voor iedereen. Maar die mogelijkheden zijn wel beperkt".

Het grootste deel van de uitgaven van het museum zijn volgens De Haij de vaste lasten: de huur van het pand van de gemeente, energiekosten en 'een klein beetje naar het personeel om de deur open te doen'. Wat ze verder kunnen doen gaat in de richting van de 'pijnlijke beslissingen': "Bijvoorbeeld het museum langer dicht te houden. Of iets minder pijnlijk: de verwarming een beetje lager zetten. Dat is in deze tijd helemaal niet gek. Maar echt sluiten en programma's schrappen... Willen we dat met elkaar?"

Wenneker Cinema

Ook Alexander van Steenderen, bestuursvoorzitter van Wenneker Cinema is geschrokken van de energierekening: "We kregen een aantal maanden geleden inderdaad een fikse verhoging van de energieprijzen." Van Steenderen zegt nu nog te kijken wat dat betekent voor de begroting van Wenneker Cinema. "Maar je weet op voorhand al dat de mogelijkheden heel erg beperkt zijn. Onze begroting bestaat uit één vast personeelslid en nog iemand voor twee dagen in de week.." Zo'n 70 vrijwilligers houden het filmhuis draaiende. "Je bent ook niet de huisbaas, dus je hebt ook niet echt de mogelijkheden om zelf te denken ik ga investeren in verduurzaming."

Gesprek met gemeente

"Het eerste wat je doet is het gesprek aangaan" zegt Anne de Haij. "Dit is het museum van de stad Schiedam. We beheren de collectie van de stad Schiedam. Ik wil die beslissingen niet zelf maken, dat wil je met het stadhuis doen. Vooralsnog is er dan gezegd 'we zijn nu nog aan het inventariseren hoe groot het probleem is' dat lijkt me wel op zich een logische reactie, maar de wethouder zit hier aan tafel, ik hoop dat we meer een dialoog krijgen over die oplossing. Want dat zepijn gaat doen, dat is evident."

Wethouders met pijn in buik

Presentator Anne Rats verduidelijkt dat de wethouder aan tafel, Frans Hamerslag, wethouder Cultuur is. Anouschka Biekman is wethouder Vastgoed en Monumenten. "Hoe belangrijk is cultuur?" vraagt Anne Rats aan wethouder Frans Hamerslag. "Cultuur is ongelofelijk belangrijk voor de stad. Wat er nu gebeurt en waar we met z'n allen in beland zijn daar heb ik, maar ook mijn collega's, natuurlijk ook pijn in ons buik van. Dat moge duidelijk zijn. Natuurlijk willen wij het theater openhouden en natuurlijk willen wij het museum open houden, het liefst wel. Maar we zitten in hele lastige tijden. We moeten echt met elkaar onderzoeken 'wat moeten we nu doen'. Die dialoog, daar ben ik altijd voor, dat doen we ook. Maar eerst moeten we weten: waar zijn we nu eigenlijk aan toe. Dat moeten we echt goed onder ogen krijgen."

 

 

Fragment uit de 248-ste aflevering van het live televisieprogramma Onder Ogen. Bekijk de hele aflevering hier: onder-ogen-zwaar-weer-cultuur-langzaam-duurzaam-leegloop-kerk-2050-en-schrijver-leest-voor

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media