zaterdag 19 november 2022 18:18

'Ondernemers zijn moe, het is crisis op crisis, maar we worden ook steeds creatiever'

Het was vrijdag de Dag van de Ondernemer. In Onder Ogen zijn uitgenodigd: Maurice Haverkamp, voorzitter Centrummanagement Schiedam, en Eren Orhan, voorzitter Winkeliersvereniging Nolenslaan. Maurice stelt dat het in principe allemaal nog prima gaat. "Je merkt wel dat de laatste paar weken er wel meer reacties komen dat mensen wat meer problemen gaan krijgen met de stijgende prijzen, zowel voor hun inkopen en de energieprijzen". De personeelskosten gaan hard omhoog, "dus het wordt steeds lastiger als ondernemer om rendabel je toko neer te zetten" zegt Maurice.

door Matthijs Rorije

Het was vrijdag de Dag van de Ondernemer. In Onder Ogen zijn uitgenodigd: Maurice Haverkamp, voorzitter Centrummanagement Schiedam, en Eren Orhan, voorzitter Winkeliersvereniging Nolenslaan.

Maurice stelt dat het in principe allemaal nog prima gaat. "Je merkt wel dat de laatste paar weken er wel meer reacties komen dat mensen wat meer problemen gaan krijgen met de stijgende prijzen, zowel voor hun inkopen en de energieprijzen". De personeelskosten gaan hard omhoog, "dus het wordt steeds lastiger als ondernemer om rendabel je toko neer te zetten" zegt Maurice.

Eren heeft dezelfde ervaring. "We hebben hele lastige tijden meegemaakt, met de coronacrisis, zoals iedereen natuurlijk. Ik denk dat het nu eigenlijk wel weer goed gaat met heel veel ondernemers. Alleen wel met de nodige problemen, zoals nu weer de inflatie. Mensen denken toch twee, drie keer na voordat ze iedere cent weer uitgeven. Als ondernemer die elke dag in zijn winkel staat, merk je dat aan eigenlijk alles". Mensen lopen volgens Eren sneller de winkel weer uit. "Je krijgt toch vaker de vraag 'wat kost dit en wat kost dat'". Eren, zie een winkel heeft in tijdschriften, wenskaarten, boeken en dergelijke, merkt het ook bij de verkoop van bepaalde luxere producten, zoals de duurdere boeken in zijn , "die blijven toch een beetje achter".

Ondernemers zijn moe

Maurice geeft aan dat hij regelmatig te horen krijgt dat ondernemers moe zijn. "We hebben natuurlijk met z'n allen moeite gehad om tijdens de Coronacrisis ons hoofd boven water te houden. En nu waren we terug, dachten we met z'n allen. Toen kwam deze crisis er helaas weer overheen en daardoor hebben de mensen zoiets van ik zak een beetje in, want nu moet ik weer alle poespas uit de kast halen om door te draaien" Hij merkt ook dat de bezoekersaantallen in het Centrum teruglopen. "Niet zozeer in de stad, maar wel in de winkels". 

Maurice: "Ik denk dat een echte ondernemer niet opgeeft. Die zet zijn schouders er onder en gaat ook hier weer iets van maken. Maar iemand die het al heel hoog zit en en die echt op het randje balanceert... Ja daar kan dat de nekslag voor zijn. Maar gelukkig hoor ik die geluiden niet. Al moet ik er wel eerlijk bij zeggen dat een ondernemen ook niet heel graag alles op tafel legt".

Eren: "Ik vind het ook heel belangrijk om af en toe even naar binnen te lopen bij een collega-ondernemer om eens even te vragen 'hoe is het met jou'. Dan hoor je meer dan als je dat niet doet. Maar het algemene beeld is denk ik dat het op zich gewoon lekker gaat, alleen we hebben elke keer weer te dealen met nieuwe tegenslagen. Maar we zijn allemaal ondernemers en we worden ook steeds creatiever natuurlijk, maar het wordt er niet makkelijker op". 

Keuzes maken

Maurice heeft een kledingwinkel. "Je zou denken iedereen heeft altijd nieuwe kleding nodig?" vraagt presentatrice Tara Boxman. "Je merkt toch verschil in de keuzes die gemaakt worden" zegt Maurice. Waar de klanten vroeger met meerdere broeken naar buiten liepen, kiezen ze er nu één. "Ze zeggen dan: 'Ik kies voorlopig voor die en dan kijk ik ietsje later wel weer voor een andere'". Maar sommige klanten hebben eigenlijk nergens last van en kopen als vanouds. "Alleen het probleem is dat er gewoon minder mensen komen". 

 

Fragment uit de 250-ste aflevering van het live televisieprogramma Onder Ogen. Bekijk de hele aflevering hier: https://schie.nu/tv/onder-ogen/14989/onder-ogen-de-dag-van-de-ondernemer-orange-the-world-equal-pay-day-en-kruidnagelsneaker

Onder Ogen is er elke vrijdag vanaf 20:00 uur LIVE vanuit (dit keer) de Tv-studio van Rijnmond.
Heeft u tips voor ons programma of vragen voor onze gasten, geef het dan aan ons door!

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN




Media