zondag 20 november 2022 17:01

Er is, ook in Schiedam, nog veel werk te verzetten om geweld tegen vrouwen in de dammen

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is de Orange the World campagne in het leven geroepen door de Verenigde Naties. De campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op 25 november, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Ook in Schiedam wordt hier aandacht aan besteed.

door Matthijs Rorije

Wereldwijd krijgt één op de drie vrouwen te maken met geweld. In Nederland is dat zelfs 45% van de vrouwen en meisjes. Om daar aandacht voor te vragen is de Orange the World campagne in het leven geroepen door de Verenigde Naties. De campagne, waar meer dan honderd landen aan meedoen, trapt af op 25 november, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen. Ook in Schiedam wordt hier aandacht aan besteed.

In 2017, vertelt wethouder Petra Zwang, zijn 37 vrouwen in Nederland door geweld om het leven gekomen, waarvan 23 door een ex-partner. Er zijn in datzelfde jaar 75 mannen om het leven gekomen, bij vijf daarvan is de dader de ex partner.
"Ik blijf dat dus heftig vinden. Nederland is een ontwikkeld land. We hebben een rechtsysteem, noem allemaal maar op en toch vindt er zoveel geweld tegen meisjes en vrouwen plaats" zegt presentatrice Tara Boxman.
"Het is ook bizar" zegt Marissa Caupain. jongerencoach van de Yets Foundation. "Je zou denken, er wordt van alles tegen gedaan, dat het minder zou voorkomen, maar toch komt het best veel voor. Dit jaar zelf nog in het begin van januari twee dames ook door ex-partner vermoord en volgens mij maakt 45% van de Nederlandse vrouwen partnergeweld mee".

Hoe vaak geweld tegen vrouwen en meisjes in Schiedam precies voorkomt is niet bekend. "Maar we hebben wel cijfers op MVS-niveau (Maassluis, Vlaardingen en Schiedam), en dan zie je dat wij eigenlijk gelijk opgaan met landelijke cijfers" zegt wethouder Zwang. "Dus het is ook hier echt een probleem. Vandaar dat die bewustwording belangrijk is. 

Zwang: "Bij Orange the World is er ieder jaar een ander thema. Vorig jaar was dat bewustwording, dat meisjes en vrouwen al eerder een signaal afgeven en ook bedenken: het is niet normaal dat dit gebeurt. Ik ben van een andere generatie en ik ben echt opgevoed met wat er ook gebeurt, jij bent baas van je eigen lijf en wat jij niet wil dat gebeurt, dat gebeurt niet. Maar je ziet dat daar een verandering is, dat mensen ook denken, nou dat mag ik gewoon doen. Het is een stukje verharding, grenzen vervagen".

Maurice Haverkamp, voorzitter van het Centrummanagement: "Op internet is natuurlijk ook gewoon alles te zien en wat er één doet wil de ander ook, want dat is stoer. Een vrouw een tik geven op de billen of ergens betasten, dat is niet stoer, dat is gewoon superdom. Ik heb zelf twee dochters, ik heb een vrouw, nou ik zou gek worden als iemand anders mijn dochters of mijn vrouw in een bepaalde positie brengt, waar ze zelf niet in willen zitten". 

We doen de campagne Orange The World nu voor het vierde jaar, zegt Zwang, we moeten nog heel veel werk verzetten, onder andere in Schiedam. "Wat we zien is dat het ook in Schiedam op steeds meer plekken onderwerp van gesprek is. Waar het eerst een aantal bijeenkomsten was, zie je nu dat er in alle wijken activiteiten plaatsvinden. Op de scholen vinden ook gesprekken plaats. En bij de Yets Foundation besteden ze er eigenlijk het hele jaar door veel aandacht aan. Volgens mij is het ook heel belangrijk om het er vaak met elkaar over te hebben en ook al bij de jongeren te beginnen". Marissa zegt dat het op langere termijn zeker gaat helpen. "Als je het maar blijft herhalen en ook in gesprek gaan en niet alleen maar zeggen van een tik op de billen dat mag niet maar echt uitleggen waarom kan het niet en hoe zou het in een andere situatie zijn of als jij in die schoenen zou staan". 

 

 

Fragment uit de 250-ste aflevering van het live televisieprogramma Onder Ogen. Bekijk de hele aflevering hier: onder-ogen-de-dag-van-de-ondernemer-orange-the-world-equal-pay-day-en-kruidnagelsneaker

Onder Ogen is er elke vrijdag vanaf 20:00 uur LIVE vanuit (dit keer) de Tv-studio van Rijnmond. Heeft u tips voor ons programma of vragen voor onze gasten, geef het dan aan ons door!

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media