zondag 20 november 2022 18:20

'Loonkloof tussen mannen en vrouwen is moeilijk te overbruggen'

Vrouwen verdienen gemiddeld tot 13% minder per uur dan mannen. Dat heet de loonkloof en daar wordt nu flink actie voor gevoerd met de Equal Pay Day. Financieel adviseur Caitlin Bax legt uit wat de loonkloof is: "Er is een verschil in betaling terwijl diegene verder dezelfde leeftijd hebben, ze hebben dezelfde ervaring en toch Is er een verschil in het salaris wat zij krijgen. Dat is dus de loonkloof tussen man en vrouw. Er is geen transparantie over de lonen. Transparantie zou eigenlijk één van de oplossing kunnen zijn".

door Matthijs Rorije

Vrouwen verdienen gemiddeld tot 13% minder per uur dan mannen. Dat heet de loonkloof en daar wordt nu flink actie voor gevoerd met onder andere de Equal Pay Day.

Financieel adviseur Caitlin Bax legt uit wat de loonkloof is: "Er is een verschil in betaling terwijl diegene verder dezelfde leeftijd hebben, ze hebben dezelfde ervaring en toch Is er een verschil in het salaris wat zij krijgen. Dat is dus de loonkloof tussen man en vrouw. Er is geen transparantie over de lonen. Transparantie zou eigenlijk één van de oplossing kunnen zijn".

Er is afgelopen week een rechtszaak geweest, aangespannen door een vrouw die bij een zeker heel groot postorderbedrijf heeft gewerkt en erachter kwam dat zij € 1.000,- per maand minder verdiende dan haar mannelijke collega in dezelfde functie. Die man had ook nog eens minder ervaring. Die vrouw mag € 130.000,- verwachten van haar ex werkgever. "Dat is absoluut terecht":  zegt Caitlin. "Al helemaal als je je verdiept in het verhaal. 

"Ik ben te zeker mee eens. Het is oneerlijk als een man meer verdient dan een vrouw' zegt Marissa Caupain, jongerencoach van de Yets Foundation. 

"Ik moet wel zeggen Nederland is natuurlijk wel heel progressief"zegt presentatrice Tara Boxman. "We zijn ruimdenkend, gelijke kansen worden gestimuleerd. Maar er zijn ook heel veel tegengeluiden van mannen die gewoon zeggen 'Ja, wat wil je jullie vrouwen met al je parttime werken, deeltijdprinsesjes. Als jullie gewoon meer gaan werken is de hele probleem opgelost", Caitlin: "Het is ook een beetje gesteggel met procenten. Als je alles op één hoop gooit dan is het verschil 36% op jaarbasis. Maar daarin is dus niet meegenomen dat vrouwen over het algemeen inderdaad meer deeltijd werken. Dus die 36% kun je niet zo nemen. Als je gaat kijken naar uurloon kom je op 13% uit. Maar in dat uurloon is dan weer niet meegenomen dat de ene personen bij een enorme bedrijf werkt en de ander in een heel klein ziekenhuis. Als je al die dingen wegneemt en je doet hem echt zo zuiver mogelijk, dus dezelfde ervaring, dezelfde leeftijd, dezelfde sector, dan blijft er nog 6% over. En 4% bij overheidsbedrijven. Die 6% is dus eigenlijk geheel onverklaarbaar, dat is een nergens op gebaseerd behalve het feit dat de ene personen man is en de andere persoon een vrouw".

"Het wordt onder de aandacht gebracht, maar eigenlijk werken aan een oplossing gebeurt momenteel niet" zegt Caitlin. "Als ze niet kijken naar de oplossing en er niet mee bezig zijn, dan komt die er vervolgens ook niet. Ik denk dat de oplossing eigenlijk ook niet bij één persoon ligt. Het is niet die ene man in het bedrijf of die ene vrouw of alleen het bedrijf of alleen de overheid. Ik denk dat het echt een samenwerking is en het veranderen van de maatschappij erin. Dat kunnen we niet heel makkelijk oplossen".

 

Fragment uit de 250-ste aflevering van het live televisieprogramma Onder Ogen. Bekijk de hele aflevering hier: onder-ogen-de-dag-van-de-ondernemer-orange-the-world-equal-pay-day-en-kruidnagelsneaker

Onder Ogen is er elke vrijdag vanaf 20:00 uur LIVE vanuit (dit keer) de Tv-studio van Rijnmond.
Heeft u tips voor ons programma of vragen voor onze gasten, geef het dan aan ons door!

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

 

Media