zondag 04 december 2022 19:24

Sonja Rietkerken is het zat: "De schimmel groeit uit het stopcontact, dat kan niet, dat mag niet"

Het zal je maar gebeuren: een huis vol schimmel. De gemeente en de woningcorporatie wijzen naar elkaar, maar Sonja Rietkerken moet tussen de schimmel wachten op een oplossing. Niet alleen schimmel aan de muur, maar ook rottende kozijnen en lekkende plafonds: voor de bewoners uit de Staatsliedenbuurt is het aan de orde van de dag met ernstige gezondheidsklachten als gevolg. Meerdere malen trekken de bewoners aan de bel, maar naast een doekje voor het bloeden blijft de daadwerkelijk oplossing uit. Voor Sonja Rietkerken is nu de maat vol.

Het zal je maar gebeuren: een huis vol schimmel. De gemeente en de woningcorporatie wijzen naar elkaar, maar Sonja Rietkerken moet tussen de schimmel wachten op een oplossing.

Niet alleen schimmel aan de muur, maar ook rottende kozijnen en lekkende plafonds: voor de bewoners uit de Staatsliedenbuurt is het aan de orde van de dag met ernstige gezondheidsklachten als gevolg. Meerdere malen trekken de bewoners aan de bel, maar naast een doekje voor het bloeden blijft de daadwerkelijk oplossing uit. Voor Sonja Rietkerken is nu de maat vol. Sonja is te gast in Onder Ogen, de Schiedamse talkshow. "Ik ben heel blij dat ik hier welkom ben om mijn verhaal te doen, maar ik ben het gewoon helemaal zat. Gewoon de onwil die er is vanuit de gemeente hè".

Sonja: "Ik heb een gesprek gehad bij Woonplus, die geven aan wij hebben er een jurist opgezet. Maar wij kunnen niets doen, wij kunnen niet gaan uitverhuizen totdat de gemeente een pijldatum voorziet. Bij mij thuis hebben we enkel glas en een gaskachel alleen in de woonkamer, dus dat is koud. In de rest van de woning zou ik met elektrische kachels moeten verwarmen maar we zitten in een energiecrisis, dus niemand heeft dat geld om te verwarmen. En zeker als jij als gemeente weet dat het al een achterstandswijk is, dan moet je gewoon ingrijpen. Het vocht loopt langs de ramen. Ik ben bij mensen op bezoek geweest waar schimmel uit het stopcontact groeit, dat kan niet. Dat mag niet, Dat maakt mij heel boos".  

Nu het dit weekend koud is houden de bewoners van de Staatsliedenbuurt zich warm door zich extra warm aan te kleden "Met dekentjes en de kachel toch maar aanzetten, dat moet wel" zegt Sonja. "In de woonkamer is het 18°, dat is best te doen. Maar stap je uit je woonkamer om te gaan plassen, of in de keuken om te koken, daar is 13, 14°. En dan vindt de woningbouw nog dat je wel moet ventileren, dus een raampje of een deur openzetten, tegen de schimmel".

Al 1,5 jaar geleden is het één en ander beloofd, zoals ventilatieroosters die geplaatst zouden worden en dergelijke. Sonja: "Er is een aannemer gestuurd die heeft bij ons geverfd. Bij mij is de aannemer twee uur bezig geweest in de badkamer. Hij heeft het plafond met schimmelwerende verf geverfd. We zijn nu een half jaar later, de kou slaat weer toe en het is streepje verf, streepje schimmel. We hebben ventilatieroosters die staan dan heel de dag aan, maar het is niet afdoende. Het is zo ontzettend vochtig. Het vocht trekt via de buitenmuur naar binnen, dus daar kun je niet tegen op ventileren, dat werkt niet. En daarbij: het werkt op stroom. Wij zitten op een energielabel F dat kost € 3,- per dag. Dan is dat eigenlijk de keuze: zet je hem uit en is het wat vochtiger of betaal ik €3 per dag en heeft het eigenlijk alsnog niet afdoende resultaat".

Gister had Sonja een gesprek bij Woonplus. "Ze vinden het heel erg. Zie bieden excuses aan voor het ongemak. Er gaat vanaf daar binnenkort een brief uit naar de gemeente en die brief gaat eigenlijk over: wij weten het niet"

"Wij zijn eigenlijk heel bang dat we in het vergeten verdomhoekje eindigen en dat wij over 10 jaar nog zitten. Er wonen veel kwetsbare mensen in onze wijk. Daar kan je niet zo mee omgaan". 

Er staan volgens Sonja nog nieuwe acties gepland. "Daar kan ik nog niet teveel over zeggen, want ik wil nog niet opgepakt worden".

 

Fragment uit de 252-ste aflevering van het live televisieprogramma Onder Ogen. Bekijk de hele aflevering hier: onder-ogen-schimmel-staatsliedenbuurt-sint-reintegratieofficier-parkeren-in-west-en-waterschap

Onder Ogen is er elke vrijdag vanaf 20:00 uur LIVE, dit keer vanuit de Tv-studio van Rijnmond.
Heeft u tips voor ons programma of vragen voor onze gasten, geef het dan aan ons door!

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media