maandag 05 december 2022 11:12

'Hoogheemraadschap van Delfland wordt weer iets democratischer met minder geborgde zetels'

Komend jaar mogen we weer naar de stembus om te stemmen voor de waterschapsverkiezingen, maar veel beleid wordt niet alleen door de door ons gekozen volksvertegenwoordigers gemaakt: ook boeren en bedrijven zitten in het bestuur van het Waterschap met een zogenaamde geborgde zetel. Maar dat gaat nu veranderen. Het Waterschap is verantwoordelijk voor het droge voeten en schoon water en deze week werd in de Eerste Kamer een voorstel aangenomen om iets te veranderen aan die geborgde zetels bij de Waterschappen. Want negen van de 30 zetels bij het Hoogheemraadschap Delfland zijn geborgde zetels, vergeven door koepelorganisaties. Die worden ingevuld door boerenbedrijven en natuurbeheerders.

Komend jaar mogen we weer naar de stembus om te stemmen voor de waterschapsverkiezingen, maar veel beleid wordt niet alleen door de door ons gekozen volksvertegenwoordigers gemaakt: ook boeren en bedrijven zitten in het bestuur van het Waterschap met een zogenaamde geborgde zetel. Maar dat gaat nu veranderen.

Het Waterschap is verantwoordelijk voor het droge voeten en schoon water en deze week werd in de Eerste Kamer een voorstel aangenomen om iets te veranderen aan die geborgde zetels bij de Waterschappen. Want negen van de 30 zetels bij het Hoogheemraadschap Delfland zijn geborgde zetels, vergeven door koepelorganisaties. Die worden ingevuld door boerenbedrijven en natuurbeheerders.

We praten over die verandering met Lobke Zandstra die namens de PvdA lid is van het algemeen bestuur van het Hoogheemraadschap Delfland. "Je ziet in Nederland dat we een democratie hebben waarin we gewend zijn dat je iedereen kunt kiezen die in een parlement zit of in een gemeenteraad. Alleen bij de Waterschap is dat niet zo. Daar heb je nog die geborgde zetels. Dat is historisch zo gegroeid, en is ook heel goed verklaarbaar omdat vroeger woonde je in een polder en dan ging je met die mensen die in die polder woonden en werkten samen ook zorgen dat je daar droge voeten hield. Ondertussen zijn we van die kleine polders naar grote waterschappen gegaan en heeft er ook een enorme democratisering plaatsgevonden. Wij willen graag die democratisering afmaken".

Bij het voorstel wat nu is aangenomen in de Eerste Kamer blijven er twee zetels over voor de boeren en twee voor de natuurorganisaties. Voor Lobke gaat dat eigenlijk nog niet ver genoeg. Zij zou liever zien dat alle 30 zetels zouden worden gekozen."Maar daar is op dit moment geen politieke meerderheid voor in Nederland". 

 

 

 

Fragment uit de 252-ste aflevering van het live televisieprogramma Onder Ogen. Bekijk de hele aflevering hier: onder-ogen-schimmel-staatsliedenbuurt-sint-reintegratieofficier-parkeren-in-west-en-waterschap

Onder Ogen is er elke vrijdag vanaf 20:00 uur LIVE, dit keer vanuit de Tv-studio van Rijnmond.
Heeft u tips voor ons programma of vragen voor onze gasten, geef het dan aan ons door!

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media