zondag 18 december 2022 11:08

Cor Lamers over naderend afscheid ('Ik moest zelf ook aan het idee wennen') en vuurwerk ('Gebruik je verstand')

Burgemeester Cor Lamers zorgde deze week voor vuurwerk in de raad, want hij kondigde zijn vertrek aan. En over vuurwerk gesproken: eerst volgt nog een uitdagende klus: de handhaving van de jaarwisseling in Schiedam. De burgervader is te gast in Onder Ogen, de Schiedamse talkshow. 

Burgemeester Cor Lamers zorgde deze week voor vuurwerk in de raad, want hij kondigde zijn vertrek aan. En over vuurwerk gesproken: eerst volgt nog een uitdagende klus: de handhaving van de jaarwisseling in Schiedam. De burgervader is te gast in Onder Ogen, de Schiedamse talkshow. 

"Ik moest zelf ook even wennen aan het idee toen ik twee maanden geleden de beslissing nam om inderdaad toch maar volgend jaar te gaan stoppen" zegt Lamers. "Ik heb altijd gezegd: ik ga door tot m'n 70e. Politieke ambtenaren mogen tot hun 70-ste jaar doorgaan. Ik heb nog 2 jaar tegoed: ik mag tot december 2024 door en dan ben ik 69. Maar ik heb afgelopen zomer wel bedacht dat het leven meer is dan alleen burgemeester zijn. Ik heb bepaalde opvattingen over hoe je burgemeester moet zijn: 24 uur sta je aan en dat doe ik met veel energie en inzet, maar dat kost ook wel heel veel energie en inzet en het kost ook vooral veel vrije tijd en ik heb zoiets van nou voordat ik echt achter de geraniums ga zitten, wil ik toch nog een paar jaar waarin ik ietsje rustiger aan mag doen"

"Afgelopen zomer ben ik twee weken op vakantie geweest en toen kwam ik moe terug. Toen dacht ik: nu moet ik even even opletten. Dat betekent dat ik zo vol met energie en spanning zit dat ik nog niet echt goed bij ben gekomen". Er zit volgens Lamers ook een rationele overweging achter: "Ik heb wel gezegd je moet een jaar voor en jaar na de verkiezingen als burgemeester zeker niet vertrekken, want je bent verantwoordelijk voor de overdracht en de continuïteit van de oude raad naar de nieuwe raad, van oud college naar nieuw college. En wil de nieuwe burgemeester echt goed ingedraaid zijn, dan moet hij ergens in 2023/2024 starten. In 2026 hebben we alweer verkiezingen, dan moet hij of zij echt ingewerkt zijn".

Afsteeekverbod vuurwerk

Een hele grote klus die er op de korte termijn nog voor de burgemeester aankomt, is het vuurwerkverbod in Schiedam. Hoe gaat Lamers dat handhaven? "De gemeenteraad heeft al twee jaar geleden besloten om een algeheel afsteekverbod in Schiedam af te kondigen. Rotterdam heeft hetzelfde besloten. Ik heb ook gezegd: het is een politieke beslissing. Ik vind zelf ook wel iets van vuurwerk, maar dit moet de raad echt beslissen, want dit gaat de hele stad aan. De raad heeft in een behoorlijk grote meerderheid besloten om voor dit verbod te gaan. Dan gaan we het ook zo goed mogelijk regelen" 

De afgelopen twee jaar was er een landelijke afsteekverbod van kracht. Dat niet iedereen zich daaraan gehouden heeft is duidelijk. Lamers: "Ik heb echt niet de illusie dat er niks afgestoken gaat worden. Maar ik wil echt een dringend beroep op iedereen doen: denk even na, hou je verstand erbij".

'Grootste ongeorganiseerde evenement van Nederland'

Het is, zegt Lamers, het grootste ongeorganiseerde evenement dat we in Nederland kennen. 'Er is nog nooit zoveel politie-, brandweer- en ambulance-inzet nodig als op oudejaarsnacht nodig'.

Het afsteekverbod is, zegt Lamers, afgekondigd omdat vuurwerk lijdt tot heel veel overlast. "Voor buren en buurtbewoners, maar vooral ook voor dieren. En zijn mensen die gewoon met hun dieren de stad uitgaan omdat het met oudjaar niet te harden is. Dan denk ik: wat zijn we dan aan het doen".

 

 

Fragment uit de 253-ste aflevering van het live televisieprogramma Onder Ogen. Bekijk de hele aflevering hier: onder-ogen-noodpakket-het-politiek-jaar-wereldorgasmedag-en-cor-lamers-over-afscheid-en-vuurwerk

Onder Ogen is er elke vrijdag vanaf 20:00 uur LIVE, vanuit Tv-studio Korenbeurs.
Heeft u tips voor ons programma of vragen voor onze gasten, geef het dan aan ons door!

Media