zondag 12 februari 2023 13:26

"De spanning tussen werk en privé is bij vrouwelijke wetenschappers moeilijker op te lossen"

Op 11 februari was het de 'Internationale Dag van de Vrouwen in de Wetenschap'. In de Schiedamse talkshow Onder Ogen zijn Tazuko van Berkel, wetenschapper, en Raphaëlle Vroemen, leerling Stedelijk Gymnasium Schiedam, te gast.

door Matthijs Rorije

Op 11 februari was het de 'Internationale Dag van de Vrouwen in de Wetenschap'. In de Schiedamse talkshow Onder Ogen zijn Tazuko van Berkel, wetenschapper, en Raphaëlle Vroemen, leerling Stedelijk Gymnasium Schiedam, te gast.

Raphaëlle is een aanstormende vrouw in de wetenschap: "Het liefst ga ik klimatologie studeren, ik denk dat ik daarmee heel veel mensen kan gaan helpen".  Haar moeder zit in de wetenschap.
Tazuko is assistent professor en docent klassieke talen en culturen aan de Universiteit van Leiden. "Ik zag wetenschap als topsport en wilde het goed doen en mijn creativiteit erin kwijt kunnen. Ik wilde zelf iets toevoegen."
Bij Tazuko thuis werd er ook door haar ouders met heel veel waardering gesproken over wetenschap, kennis en kunst en mensen die 'het uiterste uit zichzelf wilden halen en overal iets moois van willen maken". Ze ziet haar ouders dan ook als rolmodellen. Haar vader is ook wetenschapper.

Meer vrouwen in de toplaag

Volgens Raphaëlle moeten er vooral meer vrouwen in de toplaag van de wetenschap komen en dan vooral in de techniek. Vrouwen moeten volgens haar veel harder vechten om dezelfde titel te krijgen.  

Ongeveer evenveel meiden als jongens kiezen tegenwoordig een wetenschappelijke studie. Anno 2021 zijn er evenveel gepromoveerde vrouwen als gepromoveerde mannen. Maar in september 2022 is er in opdracht van de Tweede Kamer een onderzoek gehouden waaruit bleek dat : slechts 26% van de hoogleraren vrouw zijn. En er is meer uitstroom van vrouwen dan van mannen uit de wetenschap. Tazuko: "Uit dat rapport komt naar voren dat wetenschap gewoon een zwaar vak is en de spanning tussen werk en privé is bij vrouwen moeilijker op te lossen".  Maar, zo get ze "Het is wel aan het veranderen."

Plaatje van wetenschapper is nog een man

Het 'plaatje' van een wetenschapper is volgens zowel Raphaëlle als Tazuko 'een meneer'. "Dat moet veranderen, maar is een lang proces" zegt Tazuko. Raphaëlle is niet bang om geselecteerd te worden juist omdat ze vrouw is: 'als dat nodig is om het het aantal mannen en vrouwen in balans te krijgen' is het volgens haar niet erg.

 

 

Dit is een fragment uit de 255 aflevering van het live televisieprogramma Onder Ogen.
Bekijk de hele aflevering hier: onder-ogen-met-muskusrattenplaag-cultuur-aardbeving-en-vrouwen-in-de-wetenschap

Onder Ogen is er elke vrijdag vanaf 20:00 uur LIVE, vanuit Tv-studio Korenbeurs.

Heeft u tips voor ons programma of vragen voor onze gasten, geef het dan aan ons door! Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media