zondag 19 februari 2023 13:19

In Noord wonen de meeste ouderen: "Hebben hoogwaardig openbaar vervoer nodig"

Bewoners van Schiedam-Noord zijn boos over het voornemen om tramlijn 21 te schrappen. Zij maken zich zorgen om de bereikbaarheid van bijvoorbeeld het ziekenhuis, het treinstation en het centrum. Maar de beslissing om tramlijn 21 te schrappen is nog niet officieel. In juli van dit jaar zal de Metropoolregio Rotterdam - Den Haag een definitieve beslissing nemen. Ruud van der Pol woont in Schiedam Noord en hoorde via SCHIE TV van het voornemen om de tramlijn te schrappen. En hij is juist in 2015 door de gemeente gevraagd om de burgerparticipatie in de Noordrand (bestaande uit de wijken Woudhoek, Spaland - Sveaparken en Kethel) mee helpen op te tuigen.

door Matthijs Rorije

Bewoners van Schiedam-Noord zijn boos over het voornemen om tramlijn 21 te schrappen. Zij maken zich zorgen om de bereikbaarheid van bijvoorbeeld het ziekenhuis, het treinstation en het centrum. Maar de beslissing om tramlijn 21 te schrappen is nog niet officieel. In juli van dit jaar zal de Metropoolregio Rotterdam - Den Haag een definitieve beslissing nemen. 

Burgerparticipatie vernam de plannen via de lokale omroep

Ruud van der Pol woont in Schiedam Noord en hoorde via SCHIE TV van het voornemen om de tramlijn te schrappen. En hij is juist in 2015 door de gemeente gevraagd om de burgerparticipatie in de Noordrand (bestaande uit de wijken Woudhoek, Spaland - Sveaparken en Kethel) mee helpen op te tuigen. Hij legt uit dat de Metropoolregio (een samenwerking van een stuk of dertig gemeenten) mag bepalen waar en hoe het openbaar vervoer rijdt.

 "Ik zou het wel fijn vinden als wij van het beleid op de hoogte worden gebracht, als dat ons betreft". Want Ruud heeft veel data: er zijn door hem een aantal enquêtes gehouden in de Noordrand.  Daaruit blijkt dat meer dan driekwart van de bewoners van de Noordrand min of meer regelmatig gebruik maakt van het openbaar vervoer. 

Hoogwaardig openbaar vervoer

Ruud: "De tram is hoogwaardig openbaar vervoer, zonder drempels, met verhoogde perrons. En dat is juist zo belangrijk voor de oudere inwoners van de Noordrand die bijvoorbeeld voor een bezoek aan het ziekenhuis van het OV afhankelijk zijn. Maar dat kan ook met een elektrische bus die op een aparte busbaan rijdt en die verhoogd perrons heeft".

"We zijn de wijken met de meeste ouderen. 21% van de mensen in Noord is boven de 65 jaar. Voor heel Schiedam (dus inclusief Noord) is dat 17%".  Volgens Ruud is het aantal inwoners van Schiedam Noord vergelijkbaar met een stad als Maassluis of Brielle, die veel beter bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. 

Wethouder Doğukan Ergin zegt dat het stadsbestuur ook niet blij is met de plannen van de metropoolregio. Het college heeft eerder ook al aangegeven dat het een stevige 'zienswijze' (een reactie van een belanghebbende op plannen van het 'bevoegd gezag') in zal dienen op de plannen.  "U heeft informatie die mijn collega wethouder Hamerslag daarbij wellicht kan gebruiken" zegt Ergin tegen Ruud van der Pol. 

Noord mist voorzieningen

Maar Noord mist ook andere voorzieningen. Zoals het wijkcentrum De Blauwe Brug wat gesloopt is en waar nog niets voor is teruggekomen. In De Blauwe Brug zat onder andere de bibliotheek. Ruud van der Pol: "Het plan was om op het Bachplein seniorenwoningen te bouwen, een medisch centrum en met mogelijk wijkvoorzieningen zoals een restaurant. Daar was toenmalig wethouder Minhas erg enthousiast over. Maar het heeft twee jaar stilgelegen door corona. Dat kan ik de gemeente niet kwalijk nemen".  

 

Dit is een fragment uit de 257-ste aflevering van het live televisieprogramma Onder Ogen. Bekijk de hele aflevering hier: onder-ogen-bereikbaarheid-schiedam-noord-tweetalig-opvoeden-en-de-provinciale-statenverkiezingen

Onder Ogen is er elke vrijdag vanaf 20:00 uur LIVE, vanuit Tv-studio Korenbeurs. Heeft u tips voor ons programma of vragen voor onze gasten, geef het dan aan ons door!

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media