zondag 19 februari 2023 14:34

Dit waren de belangrijkste politieke discussies van de afgelopen tijd

Afgelopen dinsdagavond vergaderde de Schiedamse gemeenteraad. Deze keer praten we niet over de reguliere raadsvergadering, maar over een voorbereidende vergadering: de commissie. Politiek analist Paulus Kerpels praat ons bij.

door Matthijs Rorije

Afgelopen dinsdagavond vergaderde de Schiedamse gemeenteraad. Deze keer praten we niet over de reguliere raadsvergadering, maar over een voorbereidende vergadering: de commissie. Politiek analist Paulus Kerpels praat ons bij.

Vliegveld

Er was onder andere veel te doen over het vliegveld. Paulus: "Allerlei mensen krijgen de mogelijkheid om te praten over de toekomst van het vliegveld. John Witjes sprak daarover in bij de commissie. De zienswijze (een reactie van een belanghebbende op plannen van het 'bevoegd gezag', red.) van de gemeente die naar de minister wordt gestuurd is één van de belangrijkste onderwerpen van de gemeenteraad van volgende week". 

Windmolens

Een ander onderwerp in de commissie: windmolens. Voorlopig worden die dus niet op Schiedams grondgebied gebouwd. In de gemeenteraad werd driftig gediscussieerd over dé brief die de verhoudingen in de regio op scherp heeft gezet. De gemeente Schiedam besloot eind december om de inzet voor de bouw van twee windmolens in Schiedam te staken.

De beslissing van Schiedam leidde vorige maand al tot een reeks verontwaardigde reacties. Niet alleen de provincie was niet blij met de keuze van Schiedam, ook omliggende gemeenten als Rotterdam en Vlaardingen uitten openlijk hun kritiek. Samen met Schiedam en nog zeven andere gemeenten zetten zij in 2012 de handtekening onder een convenant over duurzame energie. Het doel in dat convenant is om per gemeente zes megawatt aan duurzame stroom te realiseren. In Schiedam komt dat neer op de bouw van twee windmolens.

“Het staat nergens dat we stappen uit het convenant”, zegt wethouder Frans Hamerslag tijdens de commissievergadering van afgelopen dinsdagavond. “Nergens hebben wij gesteld dat wij eruit stappen. We stoppen met de inzet”, aldus Hamerslag.

Volgens Paulus Kerpels heeft wethouder Hamerslag de boel wel weten te sussen.

Parkeren

Waren de bewoners van West wel goed genoeg geïnformeerd over de gevolgen van hun keuze om wel of geen betaald parkeren in te voeren in de wijk? Het is een vraag waar de gemeenteraad in Schiedam mee worstelt. Volgens meerdere politieke partijen was er sprake van een gebrekkige informatievoorziening.

“Ik ben hartstikke voor betaald parkeren, maar ik ben ook hartstikke voor objectieve informatie. Wij hebben van verschillende bewoners begrepen dat het niet goed in het blaadje stond”, zei John Maris van Progressief Schiedam dinsdagavond. Die vergadering stond de uitkomst van het parkeerreferendum op de agenda van de gemeenteraad, op verzoek van oppositiepartij Alles voor Schiedam.

 

 

Dit is een fragment uit de 257-ste aflevering van het live televisieprogramma Onder Ogen. Bekijk de hele aflevering hier: onder-ogen-bereikbaarheid-schiedam-noord-tweetalig-opvoeden-en-de-provinciale-statenverkiezingen

Onder Ogen is er elke vrijdag vanaf 20:00 uur LIVE, vanuit Tv-studio Korenbeurs. Heeft u tips voor ons programma of vragen voor onze gasten, geef het dan aan ons door!

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media