zondag 26 februari 2023 11:01

Viktorija's zwager sneuvelde aan het front en het nichtje van Beja vluchtte uit Charkov

Een jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. En de gevolgen zijn voelbaar, ook in Schiedam, zo weten ook docent wiskunde Viktorija Semkiv-Melnykovych en Beja Kluiters van Stichting Spoetnik. Ze zijn beiden te gast in de Schiedamse talkshow Onder Ogen.

door Matthijs Rorije

Een jaar geleden viel Rusland Oekraïne binnen. En de gevolgen zijn voelbaar, ook in Schiedam, zo weten ook docent wiskunde Viktorija Semkiv-Melnykovych en Beja Kluiters van Stichting Spoetnik. Ze zijn beiden te gast in de Schiedamse talkshow Onder Ogen.

Zwager gesneuveld aan het front

Viktorija woont bijna zeven jaar in Nederland, waarvan vijf jaar in Schiedam. Haar ouders, zus, oma, neefjes en nichtjes wonen in het Westen van Oekraïne. Ze was in november nog in haar vaderland om haar zwager te begraven. Hij vocht mee aan het front en kwam daarbij om. "Het is spannend en ook moeilijk om daar naartoe te gaan. Je moet via Polen en dan met de bus, auto of trein. In plaats van twee uur vliegen ben je nu soms wel zestien uur onderweg. Maar de mensen zijn sterk en geloven in een positief einde van de oorlog."

Ze merkte dat haar zus niet meer opkeek van het luchtalarm. "Kinderen moeten eten en naar school, ze moeten naar hun werk of naar hun vrijwilligerswerk: andere mensen helpen". In mijn kindertijd hoorde Viktorija altijd van haar vader en moeder: wij zijn Oekraïners, wij zijn sterk. "Het is onze cultuur. Het is ons land. Elke zondag naar de kerk, dat is ook onze cultuur".  Ze had niet verwacht dat de oorlog zo lang zou duren.

Spoetnik heeft al 29 vrachtwagens met hulpgoederen gestuurd

Beja Kluiters stipt aan dat de oorlog zelfs al negen jaar duurt. "In 2014 is het begonnen". Zij runt met tal van vrijwilligers de Stichting Spoetnik die al 30 jaar hulpgoederen inzamelt en naar Oekraïne brengt. Ze ziet het somber in. "Mijn schoonmoeder is daar geboren. Ze is in de Tweede Wereldoorlog uit Oekraïne meegenomen door de Duitsers, tewerkgesteld in Berlijn. En mijn schoonvader is door de Duisters vanuit Nederland daarnaartoe meegenomen. Ze hebben elkaar daar ontmoet. Na de oorlog zijn ze naar Nederland gekomen. Zoals Viktorija al zegt: het is een heel sterk volk."

Stichting Spoetnik heeft het afgelopen jaar al 29 vrachtwagens van 90 kuub aan hulpgoederen van onze regio in Oekraïne gebracht. Ze hebben soldaten en vluchtelingen in Oekraïne geholpen en er ook geld geschonken. "Dan kunnen ze daar zelf spullen kopen, want de economie daar moet ook draaien. Het is gigantisch wat er is binnen gekomen en nog binnenkomt".

Nichtje gevlucht uit Charkov

Een nichtje van Beja is uit Charkov gevlucht met haar zoontje. "Ze woonde dicht bij de grens. Met een stok met een witte vlag is ze Rusland ingereden". Via Letland, Litouwen en Polen zijn ze naar Nederland gekomen. Ze tonen hun emoties, zelfs de mannen. Ze l.aten het gaan. Vanmorgen was de ambassadeur in de kerk in Utrecht en hij zat gewoon te huilen en hij schaamt zich niet".

Morgen gaat er weer een vrachtwagen vanuit Stichting Spoetnik weg. De vierde alweer van dit jaar. "Met ziekenhuisspullen, voedsel, babyvoeding luiers en warme kleding. Er is gevraagd om stoelen, tafels en matrassen voor in de schuilkelders." 

Spoetnik is te vinden op Facebook en heeft ook een website.  

 

Dit is een fragment uit de 258-ste aflevering van het live televisieprogramma Onder Ogen. Bekijk de hele aflevering hier: onder-ogen-een-jaar-oorlog-vrouwen-in-de-kunst-leerwerkplaats-en-zoektocht-naar-vrijwilligers

Onder Ogen is er elke vrijdag vanaf 20:00 uur LIVE, vanuit Tv-studio Korenbeurs. Heeft u tips voor ons programma of vragen voor onze gasten, geef het dan aan ons door!

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

 

Media