zondag 26 februari 2023 14:44

Gorzen gaat profiteren van in beslag genomen crimineel geld, maar 'criminaliteit wordt overtrokken'

Schiedam gaat, als eerste gemeente van Nederland, een leerwerkplaats voor jongeren opzetten met geld en spullen die zijn afgepakt van criminelen. Zo wordt, volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid, het ‘foute geld’ van criminelen teruggestopt in de buurt waar zij actief waren. Stichting J&S uit de Gorzen neemt deel aan dit project. Eerder gaf Mieke Wigmans van J&S al aan dat er in het pand een kleine kapsalon, een keuken en een werkplaats komt. Maud Schlebaum van J&S is te gast in de Schiedamse talkshow Onder Ogen.

door Matthijs Rorije

Schiedam gaat, als eerste gemeente van Nederland, een leerwerkplaats voor jongeren opzetten met geld en spullen die zijn afgepakt van criminelen. Zo wordt, volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid, het ‘foute geld’ van criminelen teruggestopt in de buurt waar zij actief waren.

Stichting J&S uit de Gorzen neemt deel aan dit project. Eerder gaf Mieke Wigmans van J&S al aan dat er in het pand een kleine kapsalon, een keuken en een werkplaats komt. Maud Schlebaum van J&S is te gast in de Schiedamse talkshow Onder Ogen.

Volmondig ingestapt

"We hebben met meerdere organisaties uit de Gorzen om de tafel gezeten" zegt Maud. "J&S doet al heel veel projecten voor jongeren en senioren in de Gorzen, maar dat is vanuit een klein pand. Dit is voor ons een mooie gelegenheid om de projecten die we hebben lopen vanuit een groter pand met meer ruimte te gaan doen. Dus we zijn er volmondig ingestapt". 

'Criminaliteit overtrokken'

De criminaliteit in de Gorzen wordt volgens Maud wel een beetje overtrokken. "Ik woon er al m'n hele leven en er zijn wietplantages opgerold en een aantal panden in beslag genomen. Maar voor de rest, qua echte criminaliteit valt het wel mee". Maar, geeft Maud toe, "die wietplantages waren wel groots opgezet. Dat zijn grote jongens die er achter zitten, dus als dat afgepakt wordt, is dat een leuk bedrag."

Vooral jongeren die weinig perspectief hebben lopen het risico om door criminelen geronseld te worden, zegt Maud. "Groepjes jongens die niets te doen hebben, 's avonds op straat rondhangen." Dat zorgt ook voor onrust in de wijk. "Mensen voelen zich onveilig, durven de straat niet op. Dat merk je wel, vooral onder de senioren."

Zoektocht naar vakmensen

Afhankelijk van het aanbod en de vraag kunnen er nog meer activiteiten in de leerwerkplaats komen. "We zijn op zoek naar vakmensen die zich een aantal uur in de week in willen zetten" zegt Maud. "Zo is er al senior die 45 jaar loodgieter is geweest. Die is dolenthousiast. Die heeft nog alle spullen en wil de jongeren leren bijvoorbeeld om een dakje te leggen."

Initiatief van wethouder

Wethouder Antoinette Laan diende als VVD-kamerlid in 2019 zelf het voorstel in voor deze maatschappelijke vorm van criminaliteitsbestrijding. “Eigenlijk is dit heel erg bijzonder”, reageert Laan op het feit dat de proef nou juist in de stad waar ze nu werkzaam is wordt uitgevoerd. “Ik ben er ook eigenlijk wel heel erg blij mee. “Ik had destijds een beeld van Miami Vice: in beslag genomen boten en stoere auto’s waar politieagenten mee rondreden. Toen dacht ik: kunnen we dat in Nederland ook niet inzetten?” Haar voorstel werd unaniem omarmd door de Tweede Kamer.” 

 

 

Dit is een fragment uit de 258-ste aflevering van het live televisieprogramma Onder Ogen. Bekijk de hele aflevering hier: onder-ogen-een-jaar-oorlog-vrouwen-in-de-kunst-leerwerkplaats-en-zoektocht-naar-vrijwilligers

Onder Ogen is er elke vrijdag vanaf 20:00 uur LIVE, vanuit Tv-studio Korenbeurs. Heeft u tips voor ons programma of vragen voor onze gasten, geef het dan aan ons door!

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media