zondag 11 juni 2023 11:29

Mix van ALS, Parkinson en Alzheimer: Marije Scholl is gendrager van de ziekte van Huntington

Cabaret met een missie: lachen tegen een lot dat je niemand toewenst. Voormalige ladies Circle vriendinnen organiseren een benefiet en de opbrengst gaat naar de strijd tegen Huntington. In Nederland lijden 1700 mensen aan de ziekte van Huntington. Het is een dodelijke en erfelijke ziekte met symptomen van ALS, Parkinson en Alzheimer. Er wordt veel onderzoek gedaan, maar daar is veel geld voor nodig. Daarom wordt er volgende week vrijdagavond in het Wennekerpand de benefiet cabaretavond “Plankgas voor Huntington” georganiseerd. De volledige opbrengst gaat naar Campagneteam Huntington.

door Matthijs Rorije

Cabaret met een missie: lachen tegen een lot dat je niemand toewenst. Voormalige ladies Circle vriendinnen organiseren een benefiet en de opbrengst gaat naar de strijd tegen Huntington.

In Nederland lijden 1700 mensen aan de ziekte van Huntington. Het is een dodelijke en erfelijke ziekte met symptomen van ALS, Parkinson en Alzheimer. Er wordt veel onderzoek gedaan, maar daar is veel geld voor nodig. Daarom wordt er volgende week vrijdagavond in het Wennekerpand de benefiet cabaretavond “Plankgas voor Huntington” georganiseerd. De volledige opbrengst gaat naar Campagneteam Huntington.

Marije Scholl weet sinds 2012 dat ze gendrager is van de ziekte van Huntington. "Ik weet dat het gaat komen". Ze is te gast in de Schiedamse/Vlaardingse talkshow Onder Ogen, samen met Patricia Wessels, initiatiefneemster van de benefietvoorstelling Plankgas voor Huntington.

Marije: "Als je familie het heeft, dan heb je 50 % kans dat je het zelf ook hebt." Er is veel schaamte. Marije legt uit: "De symptomen kunnen lijken op dronken zijn. Mijn  moeder was een hele statige dame, ze was ambtenaar van de burgerlijke stand in Schiedam, zat in de politiek voor het CDA. Op een gegeven moment kreeg ze last toen ze in het Beatrixpark liep en mensen waarschuwden me dat mijn moeder alcoholist was, dat ze echt veel te veel alcohol zou drinken. Dat is super heftig als dat over je moeder verteld wordt. Dan blijven patiënten liever thuis."

"Het is iets wat continu boven je hoofd hangt. Als je iets uit je handen laat vallen, of een keer niet uit je woorden kunt komen ben je al bang dat het is begonnen" zegt Marije. Er zijn allerlei gevolgen als je gendrager bent, zo kan je een minder grote hypotheek afsluiten als mensen die géén gendrager zijn. "Je kunt als zelfstandig ondernemer geen verzekering krijgen".

www.campagneteamhuntington.nl

 

 

Dit is een fragment uit de 273-ste aflevering van het live televisieprogramma Onder Ogen. Bekijk de hele aflevering hier: onder-ogen-burgemeester-jules-bijl-tram-21-special-olympics-world-games-en-ziekte-van-huntington

Onder Ogen is er elke vrijdag vanaf 20:00 uur LIVE, vanuit Tv-studio Korenbeurs.
Heeft u tips voor ons programma of vragen voor onze gasten, geef het dan aan ons door!

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media