Burgemeester Lamers over avondklok: "Niemand is er blij mee maar het moet ons helpen"

Burgemeester Lamers is niet blij met de avondklok maar hij verwacht wel dat de verregaande maatregel gaat helpen om het aantal besmettingen, ook met de nieuwe mutaties van het coronavirus, onder controle te krijgen. De gemeentelijke Handhavers mogen vanaf vanavond nog geen boetes uitschrijven voor het overtreden van de avondklok. "Ze zijn nog niet bevoegd" zegt burgemeester Lamers.

Burgemeester Lamers is niet blij met de avondklok maar hij verwacht wel dat de verregaande maatregel gaat helpen om het aantal besmettingen, ook met de nieuwe mutaties van het coronavirus, onder controle te krijgen.

Handhaven

De gemeentelijke Handhavers mogen vanaf vanavond nog geen boetes uitschrijven voor het overtreden van de avondklok. "Ze zijn nog niet bevoegd" zegt burgemeester Lamers. "Toen de noodverordening nog gold waren de Handhavers wél bevoegd, maar die noodverordening was niet democratisch" zegt Lamers. "Nu moet de minister van Justitie en Veiligheid (Ferd Grapperhaus) het eerst regelen, dat is nog niet gebeurd".Het is voorlopig dus alleen de politie die de boetes van € 95,- voor het overtreden van de avondklok mag uitschrijven. Schiedam heeft 36 BOA's (Bijzonder OpsporingsAmbtenaar), Handhavers die bonnen mogen uitschrijven. Die worden nu volgens Lamers vooral overdag ingezet, zodat ze dan de politie wat lucht kunnen geven. Want de politie heeft al aangegeven dat het handhaven van de avondklokmaatregel een enorme wissel op de politiecapaciteit trekt."De avondklok is een zwaar instrument" gaf politiewoordvoerder Marjolijn Vrolijk gisteren al aan. "Het heeft een grote impact op het werk van de politie. Werk verschuift van de reguliere taken naar de handhaving van de avondklok. Dat betekent dat er minder capaciteit beschikbaar is voor andere werkzaamheden"."Het is daarom nodig dat er duidelijke keuzes worden gemaakt: sommige werkzaamheden zullen we niet of minder moeten doen gedurende de periode dat we de avondklok handhaven. Dat vraagt ook van het bevoegd gezag een duidelijke keuze. Het betekent bv. dat er minder tijd en aandacht zal zijn voor preventief werk in de wijk en dat kleine strafzaken mogelijke een langere doorlooptijd zullen hebben. Uiteraard kan de samenleving op ons blijven rekenen in noodsituaties, zoals altijd". Lamers gaat vanavond dan niet mee de straat op met de politie. Hij heeft ook geen hond. Hij gaat, zo zei hij in Onder Ogen, naar Wie is de Mol kijken.

Verkiezingen

Het worden bijzondere verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart: middenin de pandemie. Volgens burgemeester Lamers gaan de verkiezingen wel door en treft de gemeente tal van maatregelen.'Het helft van onze stembureaus zijn we kwijt' zegt Lamers. Dat komt omdat daar de anderhalve meter niet kan worden aangehouden. Er komen daarom op verschillende plekken stemtenten in Schiedam. Ook richt onze stad XL-stemlocaties in en komt er zelfs een drive-thru stembureau.De Tweede Kamerverkiezing vindt plaats op 17 maart 2021. Waarschijnlijk kan er door bepaalde groepen ook eerder worden gestemd en wordt stemmen per post ook mogelijk gemaakt.De gemeente krijgt extra geld van het Rijk om de verkiezingen voor de Tweede Kamer coronaproof te kunnen laten verlopen.

 

Fragment uit de 173-ste uitzending van het live televisieprogramma Onder Ogen.

Bekijk de hele aflevering hier: video/lamers-over-avondklok-de-harde-leerschool-yoga-voor-kids-en-moeilijke-tijd-restaurants

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN