advertentie
zondag 14 februari 2021 13:06

'Argos zorggroep vaccineerde tegen de regels in iedereen, zelfs de administrateur en de kok'

'Argos zorggroep vaccineerde tegen de regels in iedereen, zelfs de administrateur en de kok' Foto: Argos zorggroep, vaccineren van bewoners

Volgens RTL Nieuws vaccineerde de Argos zorggroep al het personeel tegen corona. Dat is tegen alle regels in. Alleen zorgverleners die direct in contact komen met bewoners mogen met voorrang worden gevaccineerd. Argos Zorggroep, vaccineerde zelfs thuiswerkers die geen zorgtaken hebben, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Ook bijvoorbeeld koks, medewerkers van de salarisadministratie, data-analisten en inkoopmedewerkers kregen met voorrang de schaarse prik. 'Veel van hen werken thuis en zien geen cliënten' aldus RTL. 

Schiedam - Volgens RTL Nieuws vaccineerde de Argos zorggroep al het personeel tegen corona. Dat is tegen alle regels in.

Alleen zorgverleners die direct in contact komen met bewoners mogen met voorrang worden gevaccineerd. Argos Zorggroep, vaccineerde zelfs thuiswerkers die geen zorgtaken hebben, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Ook bijvoorbeeld koks, medewerkers van de salarisadministratie, data-analisten en inkoopmedewerkers kregen met voorrang de schaarse prik. 'Veel van hen werken thuis en zien geen cliënten' aldus RTL. 

Het prikken was volgens RTL 'bewust beleid. Het gaat ook niet om vaccins die na het prikken van bewoners over waren: medewerkers konden bij GGD een vaccinatie halen, nog vóór bewoners er een kregen'. De bewoners van DrieMaasstede, de hoofdlocatie van Argos, werden vrijdag 29 januari gevaccineerd tegen het coronavirus.

Bij Argos werken zo'n 2.300 mensen in elf verpleeghuizen en bij de zorg bij ouderen thuis. Hoeveel medewerkers de prik hebben geaccepteerd, is niet bekend. Werkgevers mogen niet registreren of een medewerker is gevaccineerd. Het is ook niet bekend hoeveel vaccins naar medewerkers zijn gegaan, die daar eigenlijk niet voor in aanmerking mochten komen. 

Argos reageerde tegen RTL: "Als we hier straks code rood hebben, worden medewerkers van de administratie ook ingezet op andere taken binnen de zorg, zoals het inschenken van koffie. Wij hebben mensen nodig om de zorg te kunnen bieden. Je moet soms alle zeilen bij zetten." Volgens Argos is dit tijdens de eerste en tweede coronagolf ook gebeurd. 

Minister Hugo de Jonge keurt de het beleid van Argos af. "Het is niet de tijd om de toffe peer uit te hangen en te denken: ik nodig mijn hele personeelsbestand uit. Elk vaccin dat wordt toegediend bij iemand die het niet hard nodig heeft, gaat ten koste van iemand die het veel harder nodig heeft. Dan dring je gewoon voor. We moeten zuinig zijn." aldus de minister tegen RTL. Voor het verweer van Argos dat iedereen noodzakelijk is in de zorg, heeft de minister geen begrip. "De groeten. Zo werkt het niet. De afspraak is heel erg goed gemaakt met werkgevers en iedereen weet daarvan."  De minister zegt contact op te nemen met Argos.

Argos laat in als reactie weten: 'Regio Rotterdam Rijnmond is al geruime tijd een hotspot van besmettingen. Ook onze verpleeghuizen zijn niet gespaard gebleven. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen is Argos Zorggroep meerdere malen getroffen met een groot aantal besmettingen onder bewoners en medewerkers, ook in de afgelopen weken. Veel medewerkers moesten in quarantaine en werden ziek. In zo’n situatie met veel minder zorgcollega’s is het blijven bieden van de noodzakelijke zorg een extra grote uitdaging. We hebben gezien en ervaren hoe ingrijpend dit is voor zowel medewerkers, bewoners als hun familie.

Op de momenten dat het aantal zorgmedewerkers in de afgelopen periode onder het minimum dreigde te komen, waren wij genoodzaakt om collega’s in te zetten die normaal niet direct in de zorg werken. Zij hielpen met aandacht voor onze zeer kwetsbare bewoners, ondersteuning tijdens de eetmomenten en gaven lucht aan de diensten van onze zorgmedewerkers. Zodat zij het werk dat alleen zij mogen uitvoeren, zoals het uitdelen van medicijnen en verpleegtechnische handelingen, ook op een verantwoorde manier konden blijven doen. Wij zijn daar dankbaar voor.

De situatie in de regio is al vanaf oktober 2020 zeer zorgwekkend. Als zorgorganisatie zijn wij vanuit de Veiligheidsregio gevraagd ons voor te bereiden op noodscenario’s en de continuïteit van zorg te garanderen, ook bij een hoog ziekteverzuim. We zitten in de regio Rotterdam Rijnmond nog steeds op een hoog besmettingsniveau. Op basis van onze ervaringen in het afgelopen jaar en de dreiging van deze noodscenario’s, moeten wij onze medewerkers kunnen inzetten in de zorg als dat nodig is, zoals wij helaas ook al een aantal keer hebben moeten doen. Dat is de reden dat wij hen hebben uitgenodigd voor vaccinatie. Want onze prioriteit is en blijft het zo veel mogelijk waarborgen van de veiligheid en gezondheid van onze medewerkers en de continuïteit van zorg aan onze kwetsbare bewoners.'