Video's

Schreiershuisje was ooit emotioneel afscheidspunt voor zeevaarders: ‘Tranen over wangen’
Van wachtplaats voor arbeiders tot kunstlocatie. Het Schreiershuisje in Schiedam heeft door de jaren heen verschillende gezichten gekend. In de jaren voor 1930 stond er een politiepost, compleet met een waterklok die bewoners van de Voorhaven waarschuwde voor hoogwater. In 1930 diende het als beschutting voor werknemers van de RDM-werf die op de veerpont stonden te wachten.

Nieuw Syrisch restaurant opent op plek van voormalige boekhandel
Het centrum van Vlaardingen is een restaurant rijker. Dit keer een Syrisch restaurant: Syriana, gevestigd op het Veerplein, waar eerder Boekhandel Plantage Pontier zat. In Vlaardingen wonen inmiddels 234 mensen met een Syrische achtergrond, een toename van ruim 19 procent ten opzichte van twee jaar geleden.

Vogelspotten in de Broekpolder tijdens Nationale Vogelweek: 'Altijd wat te beleven'
De wielewaal, de koekoek en de lepelaar: allerlei vogels die op dit moment te vinden zijn in de Broekpolder. Fervent vogelaar Johan Torn trekt regelmatig de Vlaardingse natuur in om deze vogels te spotten. Tijdens de Nationale Vogelweek geeft hij een spoedcursus vogelspotten.

Reis terug naar 1792: Broersvest onder water in nieuwe 5D-reconstructie
De veelgebruikte verkeersader Broersvest in Schiedam stond in het jaar 1792 onder water. Dat blijkt uit een reconstructie van Stichting Verborgen Stad die sinds 10 mei te zien is in de History5D-app. Het blijkt dat vroeger op de Broersvest, ter hoogte van het Proveniershuis, molen De Witte en de Overschiesepoort (een stadspoort) stonden. Volgens stadsgids Nico de Vries speelde Schiedam in deze periode een belangrijke rol als handelsstad.

Oudere Schiedammers zingen uit volle borst mee met klassiekers uit hun jeugd
Van ‘Mijn Opa’ tot ‘Ja Zuster, Nee Zuster’ en van ‘Poen’ tot ‘Vluchten Kan Niet Meer’: het kwam woensdagmiddag allemaal voorbij in Senioren Ontmoetingsruimte Hof in Zuid in De Gorzen. Het is de Annie M.G. Schmidt-week, dertig jaar na het overlijden van de schrijfster. In het kader van die week is het Aanschuifkoor neergestreken in Schiedam.

Loïza Lamers krijgt Jillis Bruggeman Penning 2025: ‘Van jongs af aan mee bezig’
De 11e Jillis Bruggeman Penning zal op 24 mei in Schiedam worden uitgereikt aan Loïza Lamers. Het model is transgender en werd vooral bekend door haar winst van Holland’s Next Top Model in 2015. “Ze heeft een grote bijdrage geleverd voor transpersonen in Nederland”, vertelt Lev Immerzeel, woordvoerder van Stichting Jillis Bruggeman.

Vlaggen langs de Schie, molendag en tweede aflevering ‘De Familie’: Schiedam750-journaal - Aflevering 10
In de tiende aflevering van het Schiedam750-journaal kijken we naar de reacties van verschillende acteurs op de tweede aflevering van de Schiedamse serie ‘De Familie’. Ook zien we hoe Nico de Vries een nieuwe reconstructie van de Broersvest presenteert via een app.

Accu in lading bouwafval mogelijke oorzaak van brand Maassluissedijk
De brand van dinsdagmiddag aan de Maassluissedijk in Vlaardingen is mogelijk ontstaan door een accu in een lading bouwafval, dat laat een woordvoerder van het bedrijf weten. De brand brak dinsdagmiddag 13 mei uit bij Sortiva Recycling, een bedrijf dat bouwafval verwerkt. Bij de brand kwam een grote hoeveelheid rook vrij. Of de accu de daadwerkelijke oorzaak van de brand is, wordt nog onderzocht.

Fortuna organiseert herdenkingsloop voor de altijd lachende Jan
Zijn enthousiasme, warme persoonlijk en positiviteit maakte Jan Louter geliefd bij velen. Ter nagedachtenis aan Jan, die vorig jaar op 69-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker, organiseert atletiekvereniging Fortuna uit Vlaardingen een loop om hem te eren en geld op te halen.

Bouw van nieuw dementiecentrum in centrum Schiedam nu echt begonnen
Op de hoek van de Elzensteeg en Westmolenstraat, midden in het centrum van Schiedam, verrijst Villa Edelweiss, een locatie voor ruim twintig mensen met dementie. Op dinsdag 13 mei werd daarvoor de laatste vloerplaat gelegd: een mijlpaal die niet alledaags is. De verwachting is dat de villa volgend jaar af is en dat bewoners hun intrek kunnen doen.

Zeer grote brand bij Vlaardings recyclingbedrijf; afblussen ging hele nacht door
Bij het bedrijf Sortiva Recycling aan de Maassluissedijk in Vlaardingen is een zeer grote brand uitgebroken. In een hal waar bedrijfsafval opgeslagen ligt is de brand ontstaan, zo meldt de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. Delen van de brandende loods worden gesloopt zodat er beter geblust kan worden. Volgens de hulpdiensten wordt er niemand vermist en zijn er geen verhoogde waarden van gevaarlijke stoffen in de lucht aangetroffen.

Dit is waarom er 63 vlaggen langs de Schie wapperen: ‘Indrukwekkende boodschap’
63 vlaggen met een zwarte rouwrand wapperen sinds 12 mei langs de Schie bij station Schiedam Centrum. Het zijn de vlaggen van landen waar homoseksualiteit en transseksualiteit strafbaar zijn. Het Zero Flags Project, een initiatief van lhbti-belangenorganisatie COC, wil met deze zichtbare confrontatie aandacht vragen voor de situatie van miljoenen mensen die dagelijks in angst leven vanwege hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit.

Schiedamse Korenbeurs in de steigers voor grondige opknapbeurt
De Korenbeurs staat momenteel in de steigers voor groot onderhoud aan de buitengevel. De werkzaamheden, die voornamelijk bestaan uit schilderwerk, duren afhankelijk van het weer tot augustus. Volgens Bibliotheek Schiedam en eigenaar Van Doorn en Salari (D&S) is enige overlast tijdens de werkzaamheden niet uit te sluiten.

Zure margarinelucht rondom Romi-fabriek: 'Dat ding stinkt heel erg'
Wie de afgelopen dagen langs de oude Romi-fabriek in Vlaardingen is gefietst, heeft de vroegere aanwezigheid van de fabriek wellicht ook wel geroken. Er hangt een bijzondere geur rondom de fabriek die gesloopt wordt. Het valt een aantal voorbijgangers ook op, maar of het daadwerkelijk margarine is wat zij ruiken, blijft de vraag.

Lichaamsdelen, bloed en emotie: tweede aflevering van De Familie in première
Na het succes van de eerste aflevering is afgelopen weekend de tweede aflevering van de fictieve crimeserie De Familie in première gegaan. De aflevering, met als titel De Erfenis, is volgens de cast spannender, bloederiger en emotioneler dan het debuut. De puur Schiedamse serie is onderdeel van de viering van 750 jaar stadsrechten in Schiedam en wordt gemaakt door theatergezelschap De Stokerij.

Ontdek hoe brand in huis ontstaat: ‘Laad 's nachts niets op’
Gevaar zit in een klein hoekje. Zo blijkt als je de belevingswoning in de Potgieterstraat in Vlaardingen binnenloopt. Een uitgebrande droger, een laptop die kortsluiting maakte op een stoel en een half afgebrand bed zijn daar de voorbeelden van. De brandweer opende de woning deze week. Daar kun je dus leren hoe je met brand moet omgaan en nog belangrijker: hoe je brand voorkomt.

‘Reuzen’ van Schiedam en Vlaardingen stelen de show op Nationale Molendag
Op Nationale Molendag stonden de molens, ook wel bekend als de ‘reuzen’, in Schiedam en Vlaardingen centraal. Bezoekers stapten in de geschiedenis, genoten van draaiende wieken, oude ambachten en pannenkoeken van versgemalen meel. Ook historische figuren brachten in het teken van Schiedam 750 het verleden tot leven.

Annie M.G. Schmidt 30 jaar na haar dood nog steeds niet vergeten
Dikkertje Dap, Ja Zuster Nee Zuster en Otje. Allemaal werken van de hand van Annie M.G. Schmidt. Van 6 tot en met 24 mei staat de Bibliotheek Schiedam volledig in het teken van Schmidt. Met voorstellingen, workshops, filmvertoningen en een literaire avond wordt Nederlands beroemdste kinderboekenschrijfster geëerd. Niet alleen vanwege haar rijke oeuvre, maar ook vanwege haar bijzondere band met de stad Schiedam.

Schilderijen van Vermeer in Zonnehuis Vlaardingen: ‘Het is een uitje in huis’
Replica’s van schilderijen van Johannes Vermeer zijn sinds donderdag 8 mei in Het Zonnehuis in Vlaardingen te zien. De expositie maakt deel uit van Rijksmuseum on Tour, een project waarbij het Rijksmuseum een stukje kunst naar verpleeghuizen en seniorencomplexen brengt. Bewoners hoeven daardoor de deur niet uit om bekende meesterwerken te bewonderen.

Bevrijdingsoptocht door Schiedam zoals het precies tachtig jaar geleden ook ging
Een grote motorfiets die door de straten van Schiedam rijdt: zo ging dat precies tachtig jaar geleden. Op donderdag 8 mei 2025 werd dit moment herdacht door deze historische rit opnieuw te maken. “We vertrekken volgens de juiste historische route vanaf de Rotterdamsedijk”, vertelt organisator en voorzitter van de Stichting tot Viering en Herdenking van Nationale Feest- en Gedenkdagen (VNFG), John Smits.

Middelbare school examens staan voor de deur: 'Vanaf brugklas al voorbereid'
De eindexamens staan voor de deur. Vanaf vrijdag 9 mei tot 26 mei doen meer dan 40.000 leerlingen in Zuid-Holland eindexamen. Het is een spannende tijd vol laatste herhalingen, samenvattingen en zenuwen. Ook voor negentig leerlingen op het Stedelijk Gymnasium in Schiedam is het spannend. "We hopen natuurlijk dat iedereen slaagt", zegt examensecretaris Marjolein Stachorski in de gymzaal waar de examens worden afgenomen.

Paulien (66) zit ziek thuis, maar ziet wereld door de ogen van anderen
De 66-jarige Paulien Droog uit Schiedam kampt met verschillende zenuwziekten en hartfalen, en zit daardoor vaak thuis. Gelukkig heeft ze haar uitlaatklep gevonden: het digitaliseren van archiefmateriaal. “Door mijn werk heb ik de hele wereld gezien”, vertelt Paulien.

Herman Ketel maakte van polderlandschap in Kethel een park
Tegenwoordig is Park Kethel een groene plek waar mensen wandelen, de hond uitlaten en hardlopen. Vroeger was dit anders, het gebied was een leeg polderlandschap. Uiteindelijk bracht landschapsarchitect Herman Ketel daar verandering in. Hij kleedde het polderlandschap aan tot park. Op zaterdag 10 mei wordt de man die in 2020 overleed geëerd met een boom die onthuld wordt in het park.

Hoe Schiedam en Vlaardingen pas op 8 mei 1945 'per ongeluk' werden bevrijd
Peter Scotese. Het was de man die per ongeluk in Vlaardingen terechtkwam en uiteindelijk veel betekende voor de stad. Op het moment dat de rest van Nederland op 5 mei 1945 wordt bevrijd, overlijden er in Vlaardingen nog altijd mensen van de honger. Ook in Schiedam is de oorlog nog niet voorbij, maar op 8 mei worden beide steden dan eindelijk bevrijd.

Palestijnse gemeenschap voelt zich niet erkend ‘Ik voel mij heel eenzaam’
Naar aanleiding van de raadsvergadering op 3 april waarin drie voorstellen zijn besproken ligt de emotie hoog bij de Palestijns-Vlaardingse gemeenschap. Op woensdag 7 mei overhandigden Nawal Al-Baz namens de grootste Palestijnse gemeenschap van Nederland een brief aan burgemeester Bert Wijbenga waarin hun verdriet, woede, maar ook hoop wordt besproken.

Vlaardings pleegmeisje 'zoekt op haar eigen manier contact met anderen'
Het Vlaardingse meisje dat langere tijd werd mishandeld door haar pleegouders, maakt ‘letterlijk en figuurlijk stappen vooruit’. Dat zei het Openbaar Ministerie tijdens de vierde voorbereidende zitting in de rechtbank in Rotterdam op woensdag 7 mei. Er werd iets meer duidelijk over de toestand van het 11-jarige meisje. De pleegouders waren tijdens de zitting niet aanwezig, hun advocaten wel.

Brommer op zee, Molentonen en Stoepregels: Schiedam750-journaal - Aflevering 9
In de negende aflevering van het Schiedam750-journaal kijken we naar de tweede editie van het beweegfestijn, de Jillis Bruggemanpenning en zien we hoe Schiedammers genieten van muziek in een kleine ruimte tijdens het eerste Molentonenconcert in het Nationale Coöperatiemuseum.