advertentie
dinsdag 02 maart 2021 18:35

Alle protesten ten spijt: Martinusschool in Tuindorp wordt toch gesloopt

Ondanks protesten van buurtbewoners, Historische Vereniging en kunstenaars gaat de Martinusschool in Tuindorp toch tegen de vlakte. Het stadsbestuur trekt zich niets aan van alle protesten die niet alleen de lokale media, het AD en Rijnmond haalden, maar ook Hart van Nederland. De gemeente voelt zich verantwoordelijk voor het huisvesten van de kunstenaars, die niet alleen de Martinusschool, maar ook het oude schoolgebouw aan de Zalmstraat als atelierruimte gaan verliezen aan de nieuwbouwplannen van het college. 

Schiedam - Ondanks protesten van buurtbewoners, Historische Vereniging en kunstenaars gaat de Martinusschool in Tuindorp toch tegen de vlakte.

Het stadsbestuur trekt zich niets aan van alle protesten die niet alleen de lokale media, het AD en Rijnmond haalden, maar ook Hart van Nederland. De gemeente voelt zich verantwoordelijk voor het huisvesten van de kunstenaars, die niet alleen de Martinusschool, maar ook het oude schoolgebouw aan de Zalmstraat als atelierruimte gaan verliezen aan de nieuwbouwplannen van het college. 

De school in Tuindorp moet weg om plaats te maken voor nieuwbouw. Er komt, zoals de gemeente schrijft in een persbericht dat niet zou misstaan op huizenzoeksite Funda, 'een compacte, eigentijdse woningbouwontwikkeling die vertrouwd oogt en aanvoelt'.

Het plan levert in totaal 18 nieuwe koopwoningen op, 'gericht op doorstroming van senioren'. 'De huizen worden verspreid over drie woonblokken van elk zes woningen. Het ontwerp van de nieuwe bebouwing past bij de sfeer en in de structuur die het eigen karakter van Tuindorp kenmerkt. Er is bewust gekozen voor een bescheiden bouwhoogte van twee verdiepingen' aldus het college in een persbericht waarin met geen woord wordt gerept over de protsten en de kunstenaars. In het interview wat met de wethouder hadden, hebben we dat uiteraard wel gevraagd. Voor de kunstenaars wordt naar een alternatief gezocht, zo beloofde de wethouder.

Schrale troost: de kenmerkende klokkentoren blijft behouden. Of zoals de gemeente dat ronkend omschrijft: 'Hoewel de bestaande bebouwing wordt vervangen door nieuwbouw zal een vertrouwd, herkenbaar element ook in de toekomst aan de Iepenlaan zichtbaar blijven. De oude klokkentoren neemt namelijk een prominente plek in binnen het ontwerp. De woningen komen rondom de klok te staan. Een gemeenschappelijke binnentuin verbindt de drie woonblokken met elkaar'. De toren bevat in de gemeentelijke bijlages echter geen klok meer.

'Op de daken waarop zonnepanelen worden geïnstalleerd, zal beplanting komen. Hoewel het plan al veel vergroening met zich meebrengt, wil de gemeente Schiedam de herontwikkeling benutten om extra te investeren in vergroening van de buurt. Daarom stelt het college aanvullend 50 duizend euro beschikbaar. Via een nog op te starten participatietraject zal met buurtbewoners een ontwerp worden uitgewerkt voor de inrichting van groen en spelen. Hierbij is het de bedoeling om een groene omgeving te creëren die uitnodigt tot ontmoeten, spelen en ontspannen.'

20210302 Nieuw kloppend groen hart voor Tuindorp 13 Photo

 

Media