advertentie
woensdag 10 maart 2021 13:55

Schiedam heeft maar liefst vijf 'kwetsbare wijken' en Oost scoort het slechtst

Schiedam heeft maar liefst vijf 'kwetsbare wijken' en Oost scoort het slechtst Foto: archief/Flashphoto.nl

Van de 91 Nederlandse wijken die in de meest recente Leefbaarometer van het Ministerie van Binnenlandse Zaken als zwak, onvoldoende of ruim onvoldoende te boek staan, liggen er maar liefst vijf in Schiedam. En Oost scoort het slechtst. De laatste maanden is de aandacht vooral gericht op Nieuwland waar het wonen in de Staatsliedenbuurt een ware beproeving blijkt te zijn door slechte woningen, schimmel en een rommelige buitenruimte. Toch staat de leefbaarheid in Nieuwland in de Leefbaarometer als zwak genoemd en Oost als onvoldoende.

Schiedam - Van de 91 Nederlandse wijken die in de meest recente Leefbaarometer van het Ministerie van Binnenlandse Zaken als zwak, onvoldoende of ruim onvoldoende te boek staan, liggen er maar liefst vijf in Schiedam. En Oost scoort het slechtst.

De laatste maanden is de aandacht vooral gericht op Nieuwland waar het wonen in de Staatsliedenbuurt een ware beproeving blijkt te zijn door slechte woningen, schimmel en een rommelige buitenruimte. Toch staat de leefbaarheid in Nieuwland in de Leefbaarometer als zwak genoemd en Oost als onvoldoende.

Ook qua aantal overlastmeldingen staat Oost het afgelopen jaar aan de top van Schiedam, blijkt uit cijfers van RTL-Nieuws. Het aantal meldingen van overlast nam flink toe in 2020. In de meest kwetsbare wijken ging dat nog harder. In 2020 kwamen er uit Oost 475 meldingen van overlast door jeugd, geluid, alcohol en drugs, dat is 20 % meer dan het jaar ervoor. In Nieuwland steeg het aantal meldingen met 10 % naar 448 meldingen. 

Andere Schiedam kwetsbare wijken zijn Groenoord/Kethel en Zuid, die scoren ook zwak in Leefbaarometer. Qua overlastmeldingen (2020: 391) is Groenoord/Kethel de grootste stijger met maar liefst 62 % meer meldingen dan in 2019. Uit Zuid kwamen 192 meldingen, een toename van 26 %. 

'De problemen met armoede en achterstanden in de achterstandswijken zorgen ervoor dat burgemeesters in heel het land alarm slaan', meldt RTL. 'Ze roepen de landelijke politiek op tot een gezamenlijk 'deltaplan' van 20 jaar.'