advertentie
zaterdag 13 maart 2021 09:54

Rapport: 'Schiedam moet onveiligheidsgevoel met meer daadkracht, doortastendheid en geloofwaardigheid aanpakken'

Rapport: 'Schiedam moet onveiligheidsgevoel met meer daadkracht, doortastendheid en geloofwaardigheid aanpakken' Foto: archief/Flashphoto.nl

Inwoners van Schiedam voelen zich relatief vaak onveilig in hun eigen buurt. Dat bleek al uit de 'Monitor Leefbaarheid en Veiligheid' in 2017 en dat onveiligheidsgevoel is de laatste jaren alleen maar toegenomen. In een rapport pleitten onderzoekers dat Schiedam 'het onveiligheidsgevoel met meer daadkracht, doortastendheid en geloofwaardigheid moet aanpakken'. In de buurten met een hoog gevoel van onveiligheid (Oost, Nieuwland en Groenoord) zien de onderzoekers tekenen van een 'neerwaartse spiraal': het gevoel van onveiligheid van de buurt doet de onveiligheid en criminaliteit juist toenemen. Het vereist een lange adem om het roer om te kunnen gooien, er zijn geen snelle oplossingen, waarschuwen de onderzoekers.

Schiedam - Inwoners van Schiedam voelen zich relatief vaak onveilig in hun eigen buurt. Dat bleek al uit de 'Monitor Leefbaarheid en Veiligheid' in 2017 en dat onveiligheidsgevoel is de laatste jaren alleen maar toegenomen. In een rapport pleitten onderzoekers dat Schiedam 'het onveiligheidsgevoel met meer daadkracht, doortastendheid en geloofwaardigheid moet aanpakken'.

In de buurten met een hoog gevoel van onveiligheid (Oost, Nieuwland en Groenoord) zien de onderzoekers tekenen van een 'neerwaartse spiraal': het gevoel van onveiligheid van de buurt doet de onveiligheid en criminaliteit juist toenemen. Het vereist een lange adem om het roer om te kunnen gooien, er zijn geen snelle oplossingen, waarschuwen de onderzoekers.

Een zichtbare, doortastende aanpak van de belangrijkste door Schiedammers onveilig geachte plekken kan volgens de onderzoekers echter wél op kortere termijn te realiseren. 'Dit zal de Schiedammers ook duidelijk maken dat het het gemeentebestuur ernst is om de veiligheidsbeleving te verbeteren.' De gemeente zegt dit op te zullen pakken: 'Wanneer we op deze plekken verschil kunnen maken, krijgen Schiedammers meer vertrouwen en beginnen we met het doorbreken van de negatieve dynamiek'.

De onderzoekers stellen wel dat zichtbare acties om criminaliteit of overlast tegen te gaan een dubbel signaal afgeven aan het publiek: 'er is hier wat aan de hand én we doen daar wat aan'.