advertentie
donderdag 18 maart 2021 20:16

In de loop van volgende week wordt prikken met AstraZeneca hervat

In de loop van volgende week wordt het prikken met het AstraZeneca vaccin hervat, maakte demissionair minister Hugo de Jonge vanavond bekend. Het vaccineren was door verschillende landen, en ook door Nederland, stilgelegd nadat er zeldzame gevallen van trombose waren geconstateerd. De Europese Medicijn Autoriteit EMA concludeerde vandaag na onderzoek dat het vaccin veilig is en dat eventuele zeldzame bijwerkingen niet opwegen tegen de voordelen van vaccineren. Of de trombose een gevolg is van het vaccineren met het middel van AstraZeneca is (nog) niet bewezen. Er wordt wel nog meer onderzoek naar gedaan. 

In de loop van volgende week wordt het prikken met het AstraZeneca vaccin hervat, maakte demissionair minister Hugo de Jonge vanavond bekend.

Het vaccineren was door verschillende landen, en ook door Nederland, stilgelegd nadat er zeldzame gevallen van trombose waren geconstateerd. De Europese Medicijn Autoriteit EMA concludeerde vandaag na onderzoek dat het vaccin veilig is en dat eventuele zeldzame bijwerkingen niet opwegen tegen de voordelen van vaccineren. Of de trombose een gevolg is van het vaccineren met het middel van AstraZeneca is (nog) niet bewezen. Er wordt wel nog meer onderzoek naar gedaan. 

Er zijn op de 20 miljoen gezette prikken in zowel de Europese Unie als Groot-Brittannië tot nu toe in totaal slechts 25 meldingen binnengekomen van ernstige complicaties die met trombose te maken hebben.

Maar tussen trombose en het vaccin is helemaal geen verband gevonden, aldus het EMA. Een verband tussen de zeldzame complicatie van tromboseklachten in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes en het AstraZeneca-vaccin is echter nog niet uit te sluiten, zei directeur van het EMA Emer Cooke. Het EMA oordeelde dat de voordelen echter ruim opwegen tegen de nadelen. Wel wordt er een waarschuwing over de klachten meegegeven bij het vaccin.