advertentie
woensdag 07 april 2021 16:00

Preventief fouilleren blijft in Schiedam

Preventief fouilleren blijft in Schiedam Een preventief fouilleeractie in Schiedam leverde op 24 januari 2020 maar liefst negen steekwapens op

Burgemeester Lamers heeft besloten de aanwijzing van de huidige veiligheidsrisicogebieden met een half jaar te verlengen. In die gebieden (Nieuwland West, Spaanse Polder, 's-Gravelandsepolder, Centrum, Nieuwland, Oost, een deel van de wijk Groenoord en West) mag de politie preventief fouilleren. Volgens Lamers is, waarschijnlijk ten gevolge van de coronamaatregelen, het aantal (gewapende)geweldsdelicten wel gedaald en is ook het aantal (poging tot) moord/doodslag en zware mishandeling gedaald, 'maar de intensiteit van het toegepaste geweld is wel toegenomen' aldus Lamers.

Schiedam - Burgemeester Lamers heeft besloten de aanwijzing van de huidige veiligheidsrisicogebieden met een half jaar te verlengen. In die gebieden (Nieuwland West, Spaanse Polder, 's-Gravelandsepolder, Centrum, Nieuwland, Oost, een deel van de wijk Groenoord en West) mag de politie preventief fouilleren.

Volgens Lamers is, waarschijnlijk ten gevolge van de coronamaatregelen, het aantal (gewapende)geweldsdelicten wel gedaald en is ook het aantal (poging tot) moord/doodslag en zware mishandeling gedaald, 'maar de intensiteit van het toegepaste geweld is wel toegenomen' aldus Lamers.

Volgens de politie, die graag ook een verlening van de veiligheidsrisicogebieden wilde, 'is het aantal wapens dat ze aantreft toegenomen, ondanks de intensivering van het toezicht en de aanwijzing als veiligheidsrisicogebied in de periode oktober 2020 tot en met maart 2021'.

Volgens Lamers 'is er bij twee incidenten daadwerkelijk geschoten, waarbij in één geval het slachtoffer zwaar lichamelijk letsel door schotwonden heeft opgelopen. Ook hebben er drie steekpartijen plaatsgevonden in deze periode. Het bezit (vuur-)wapens is in deze gebieden toegenomen. Opvallend is het aantal incidenten waarbij minderjarigen in het bezit van (steek-)wapens zijn betrokken. Dit is een aanzienlijke en zorgelijke stijging ten opzichte van de voorgaande periode'.

Er is in de afgelopen periode 41 keer een preventief fouilleeractie gehouden, waarbij 159 personen gefouilleerd en 103 voertuigen gecontroleerd werden. Er werden daarbij zeven wapens (één vuurwapen,twee imitatie vuurwapens, drie messen en één priem) in beslaggenomen.