advertentie
donderdag 08 april 2021 21:47

Vaccineren met AstraZeneca voor mensen jonger dan 60 wordt -voorlopig- niet hervat

Vaccineren met AstraZeneca voor mensen jonger dan 60 wordt -voorlopig- niet hervat Foto: Rijksoverheid

Vandaag heeft de Gezondheidsraad geadviseerd om (in ieder geval voorlopig) te stoppen met AstraZeneca vaccin voor mensen jonger dan 60 jaar. Demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge neemt dit advies over. Mensen van boven de 60 krijgen dit vaccin nog wel.  Volgens De Jonge is AstraZeneca voor mensen ouder dan 60 'gewoon een goed en veilig vaccin'. Vorige week werd in Nederland al tijdelijk gestopt met het gebruik van AstraZeneca voor mensen jonger dan 60, vanwege zeer zeldzame maar ernstige bijwerkingen. 

Vandaag heeft de Gezondheidsraad geadviseerd om (in ieder geval voorlopig) te stoppen met AstraZeneca vaccin voor mensen jonger dan 60 jaar. Demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge neemt dit advies over. Mensen van boven de 60 krijgen dit vaccin nog wel. 

Volgens De Jonge is AstraZeneca voor mensen ouder dan 60 'gewoon een goed en veilig vaccin'. Vorige week werd in Nederland al tijdelijk gestopt met het gebruik van AstraZeneca voor mensen jonger dan 60, vanwege zeer zeldzame maar ernstige bijwerkingen. 

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) meldde gisteren dat er waarschijnlijk een verband is tussen het vaccin en bloedstolsels (trombose) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes. De kans op deze bijwerking is volgens het EMA kleiner dan 1 op 100.000.

Mensen jonger dan 60 die al een eerste prik met AstraZeneca hadden gehad, kunnen wel gewoon hun tweede prik halen.

De gedeeltelijke stop met AstraZeneca betekent een nieuwe tegenslag en complicatie voor de toch al moeizaam verlopende Nederlandse vaccinatiestrategie. De Jonge gaat er echter nog steeds vanuit dat begin juli iedereen die dat wil een eerste prik heeft ontvangen.