advertentie
zaterdag 24 april 2021 14:17

Schiedammers moeten gemiddeld ruim 4,5 jaar wachten op een sociale huurwoning

Schiedammers moeten gemiddeld ruim 4,5 jaar wachten op een sociale huurwoning Op het ‘Dirkzwager-terrein’ ontwikkelt Van Wijnen nieuwe woningen

Schiedammers moeten gemiddeld ruim vier-en-een-half jaar wachten op een sociale huurwoning, berekende de NOS. Dat valt nog mee in vergelijking met de rest van het land: in zeker een kwart van de gemeenten moet je langer dan 7 jaar wachten. Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning mag je niet te veel verdienen én moet je je inschrijven bij een woningcorporatie, in Schiedam is dat Woonplus. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe hoger je plek op de wachtlijst. Veel mensen schrijven zich al vroeg in, zodat ze meer kans maken als ze daadwerkelijk op zoek gaan.

Schiedam - Schiedammers moeten gemiddeld ruim vier-en-een-half jaar wachten op een sociale huurwoning, berekende de NOS. Dat valt nog mee in vergelijking met de rest van het land: in zeker een kwart van de gemeenten moet je langer dan 7 jaar wachten.

Om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning mag je niet te veel verdienen én moet je je inschrijven bij een woningcorporatie, in Schiedam is dat Woonplus. Hoe langer je staat ingeschreven, hoe hoger je plek op de wachtlijst. Veel mensen schrijven zich al vroeg in, zodat ze meer kans maken als ze daadwerkelijk op zoek gaan.

Na het moment van inschrijven gaan de Schiedammers gemiddeld na 11 maanden actief op zoek naar een woning. Die zoektocht duurt dan zo'n drie jaar en acht maanden.

Vergeleken met heel Nederland zijn er in Schiedam relatief gezien meer huurwoningen en minder koopwoningen. Bijna 32 % van de woningen (dat zijn 11.867 woningen) is in het bezit van Woonplus, 6.971 woningen zijn in het bezit van andere verhuurders.

In Rotterdam is de wachttijd op een sociale huurwoning nog korter dan in Schiedam, namelijk twee jaar en acht maanden. Vlaardingers wachten gemiddeld drie jaar en acht maanden.

In tien Nederlandse gemeenten (allemaal in Noord Holland) moet je zelfs meer dan 14 jaar geduld hebben op een sociale huurwoning.

Sociale huurwoningen hebben een huur van maximaal  € 752,33 per maand en zijn alleen beschikbaar voor bepaalde inkomens.