advertentie
dinsdag 25 mei 2021 22:06

Goed nieuws voor minimaal 940 Schiedamse gezinnen: Rijk neemt schulden van slachtoffers toeslagenaffaire over

Het Rijk gaat ook de 'private schulden' van de slachtoffers van de toeslagenaffaire overnemen, het gaat om betalingsachterstanden voor bij voorbeeld energie en bijkomende kosten zoals rente, boete en deurwaarderskosten. In Schiedam zijn minimaal 940 gezinnen slachtoffer van de toeslagaffaire. De regeling geldt voor alle mensen die ook in aanmerking komen voor de eerder toegezegde compensatie van € 30.000,-. Eerder werden door het kabinet voor deze groep ouders al alle schulden bij overheidsinstanties kwijtgescholden. Het ging dan om bijvoorbeeld openstaande boetes, studie- en belastingschulden. Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (van Toeslagen) heeft dit vandaag laten weten aan de Tweede Kamer.

Het Rijk gaat ook de 'private schulden' van de slachtoffers van de toeslagenaffaire overnemen, het gaat om betalingsachterstanden voor bij voorbeeld energie en bijkomende kosten zoals rente, boete en deurwaarderskosten.

In Schiedam zijn minimaal 940 gezinnen slachtoffer van de toeslagaffaire. 

De regeling geldt voor alle mensen die ook in aanmerking komen voor de eerder toegezegde compensatie van € 30.000,-. Eerder werden door het kabinet voor deze groep ouders al alle schulden bij overheidsinstanties kwijtgescholden. Het ging dan om bijvoorbeeld openstaande boetes, studie- en belastingschulden. Demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen (van Toeslagen) heeft dit vandaag laten weten aan de Tweede Kamer.

Gedupeerden moeten de toegekende compensatie volgens van Huffelen kunnen gebruiken voor een 'nieuwe start', niet om oude schulden mee af te lossen die vaak juist door de toeslagenaffaire zijn ontstaan.

Vorige week werd bekend dat Stroomopwaarts de capaciteit van het Meldpunt Toeslagen verder uit gaat breiden.

Het meldpunt werd begin dit jaar, in opdracht van de colleges van de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis, opgericht. Stroomopwaarts riep gezinnen, die getroffen waren door de toeslagenaffaire, op om zich te melden voor hulp en ondersteuning. Volgens de eerste overzichten van de Belastingdienst in december 2020 zou het om ongeveer 240 gedupeerden in de drie Waterweggemeenten gaan. Inmiddels is er sprake van 940 gezinnen en groeit het aantal gedupeerden nog steeds.

Het Meldpunt Toeslagen is bereikbaar via meldpunt-toeslagen@stroomopwaarts.nl. Op werkdagen is het Meldpunt tussen 08.30 uur en 16.30 uur bereikbaar via 010-246 5555.