advertentie
vrijdag 04 juni 2021 15:45

College presenteert Zomernota met twee scenario's

Het college presenteert de Zomernota 2022. Hierin staan normaal gesproken de politieke prioriteiten, de financiële situatie en de keuzes die gemaakt worden voor de nieuwe begroting. Vorig jaar presenteerde het college in plaats van een zomernota een ‘koersdocument’ omdat de gevolgen van de coronacrisis nog niet duidelijk waren. Ook nu zijn er nog grote onzekerheden en daarom is de Zomernota een ‘stand van zaken’. Zo wacht de gemeente nog op de aangekondigde compensatie vanuit het Rijk. De raadscommissie bespreekt de Zomernota op woensdag 30 juni. De gemeenteraad behandelt de Zomernota op donderdag 8 juli.

Schiedam - Het college presenteert de Zomernota 2022. Hierin staan normaal gesproken de politieke prioriteiten, de financiële situatie en de keuzes die gemaakt worden voor de nieuwe begroting.

Vorig jaar presenteerde het college in plaats van een zomernota een ‘koersdocument’ omdat de gevolgen van de coronacrisis nog niet duidelijk waren. Ook nu zijn er nog grote onzekerheden en daarom is de Zomernota een ‘stand van zaken’. Zo wacht de gemeente nog op de aangekondigde compensatie vanuit het Rijk.

Met de Zomernota introduceert het college de contouren van twee scenario’s. In het eerste scenario gaat het college kijken naar wat wettelijk verplicht is om te doen en kan er op alle andere taken in theorie worden bezuinigd. Het tweede scenario is minder drastisch maar bevat toch op een aantal punten pijnlijke maatregelen.

“Voordat we nu drastisch bezuinigen, wachten we op de exacte consequenties van een arbitragezaak die de gemeenten hebben gewonnen. Het Rijk komt in ieder geval met meer geld. We weten alleen nog niet precies wat dit voor ons zal betekenen. Die onzekerheid vangen we op door ons tekort voorlopig te dekken uit een bestemmingsreserve Compensatie Rijk. Gelukkig kunnen we hierin voorzien door een positief resultaat van de jaarrekening 2020”, aldus wethouder Duncan Ruseler.

De raadscommissie bespreekt de Zomernota op woensdag 30 juni. De gemeenteraad behandelt de Zomernota op donderdag 8 juli.