advertentie
dinsdag 07 september 2021 11:50

Aanpak om hoge babysterfte tegen te gaan werkt in Schiedam

Om de hoge babysterfte tegen te gaan is Schiedam tien jaar geleden begonnen met het programma ‘Health pregnancy for all’ van de Erasmus Universiteit. Al in 2018 sprak minister Hugo de Jonge lovende woorden over de aanpak in Schiedam. De babysterfte was in dat jaar 40 procent gedaald. Ook uit de laatste gepubliceerde cijfers blijkt dat de aanpak werkt. In Schiedam ligt de babysterfte onder het landelijk gemiddelde.

Schiedam - Om de hoge babysterfte tegen te gaan, is Schiedam tien jaar geleden begonnen met het programma ‘Health pregnancy for all’ van de Erasmus Universiteit.

Al in 2018 sprak minister Hugo de Jonge lovende woorden over de aanpak in Schiedam. De babysterfte was in dat jaar 40 procent gedaald. Ook uit de laatste gepubliceerde cijfers blijkt dat de aanpak werkt. In Schiedam ligt de babysterfte onder het landelijk gemiddelde.

Betty Franke, verloskundige, vertelt aan tafel in Onder Ogen hoe zij zwangere vrouwen in de praktijk helpen. ‘Vrouwen die erom vragen kunnen bij ons terecht voor preconceptie zorg, dat is de voorlichting vóór de zwangerschap al. Maar ook tijdens de zwangerschap proberen wij door verschillende projecten de gezondheid van de zwangere vrouw te bevorderen’.

Volgens Patricia van Aaken, wethouder Welzijn en gezondheid, mag het niet stoppen met voorlichting. Het moet in de breedte aangepakt worden. ‘Seksuele gezondheid op scholen vinden wij ook erg belangrijk, want daar start het natuurlijk. Dus ook daar investeren we ontzetten veel in. Maar ook de contacten tussen verschillende medici zoals verloskundigen en de kraamhulp zijn belangrijk. Die moet je allemaal met elkaar betrekken zodat je die vrouw goed meeneemt in het proces, maar ook daarna’.

Omdat er in de afgelopen jaren veel aandacht is besteed aan de tijd voor de zwangerschap, willen ze zich in Schiedam nu ook focussen op de toekomst. ‘De eerste 1000 dagen van een kind, daar willen we aandacht aan geven. Dus daarom zijn we nu bezig in Schiedam met een coalitie met kansrijke start. Dan zie je dat je sociaal maatschappelijke omstandigheden van moeder en kind of zelfs van een heel gezin, ook goed onder de loep moet nemen’, aldus Patricia van Aaken.