advertentie
dinsdag 21 september 2021 11:42

Vernieuwde afdeling in het Vlietland geopend: “We willen toekomstgericht blijven kijken”

Vernieuwde afdeling in het Vlietland geopend: “We willen toekomstgericht blijven kijken” SCHIE

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft sinds kort een vernieuwde afdeling geopend. De afdeling Interne Geneeskunde in Schiedam is vanaf september geopend en heeft een flinke update gehad. Zo zijn er onder andere verschillende nieuwe ruimtes op de afdeling te vinden en kan de afdeling gemakkelijk worden omgebouwd tot een quarantaine-afdeling.

Het Franciscus Gasthuis & Vlietland heeft sinds kort een vernieuwde afdeling. De afdeling Interne Geneeskunde in Schiedam heeft een flinke update gehad. Zo zijn er onder andere verschillende nieuwe ruimtes op de afdeling te vinden en kan de afdeling gemakkelijk worden omgebouwd tot een quarantaine-afdeling.

Volgens zorgmanager Marjolein Vogel is de afdeling verbouwd met het oog op de toekomst. “We hebben meerdere ruimtes op de afdeling gekregen die we eerst niet hadden. We hebben een hele mooie multidisciplinaire ruimte gekregen", daarmee doelt Vogel op ruimtes die voor verschillende doeleinden gebruikt kunnen worden. "Met verschillende beeldschermen kunnen we over de locaties heen overleggen met elkaar. ”

Geen ziekenhuisbed

Daarnaast is het ziekenhuis nu ook in het bezit van een huiskamer. In deze kamer kunnen patiënten overdag verblijven. Opvallend is dat de kamer geen ziekenhuisbed heeft. Volgens verpleegkundige Marian Groeneboom is dit een belangrijke toevoeging voor het ziekenhuis. Groeneboom vindt het namelijk belangrijk dat patiënten op de afdeling Interne Geneeskunde, voldoende bewegen. “Deze groep mensen ligt heel veel op bed en heeft weinig activiteit waardoor er lichamelijk en geestelijk veel achteruitgang is. Mensen die in het ziekenhuis komen denken al gauw, ‘ik trek een pyjama aan en ga in bed liggen.' Die gedachte willen we eruit halen. We willen als verpleegkundigen gaan omdenken. Waarom ligt een patiënt in bed en waarom halen we die er niet uit? Met de huiskamer gaan we mensen ontzettend stimuleren om te bewegen.”

Quarantaine-afdeling

De afdeling Interne Geneeskunde van het Franciscus Gasthuis & Vlietland zet ook een belangrijke stap in het bestrijden en het behandelen van virussen en infectieziekten. De afdeling kan namelijk gemakkelijk worden omgebouwd tot een quarantaine-afdeling. Marjolein Vogel ziet deze verandering als een vooruitgang. “Waar we de afgelopen periode tegenaan liepen is dat we behoorlijke verbouwingen moesten doen om afdelingen af te sluiten en binnen die afdeling ook alle ruimtes aanwezig te hebben om te kunnen draaien. Soms moesten we daar wel eens een patiëntenkamer voor opofferen. Dat is op deze afdeling niet het geval.”


Vogel vindt het belangrijk dat het ziekenhuis blijft meebewegen op de ontwikkelingen in de zorg. “We vinden het als ziekenhuis belangrijk om innovatief te zijn en toekomstgericht te kijken. Dat betekent dat je meegaat met de zorg die zich aandient, zodat je zo goed mogelijk aan kan sluiten op die patiënt waarvoor je de zorg levert.”

Media