advertentie
vrijdag 10 december 2021 19:01

Stedelijk Gymnasium kleurt paars: “Iedereen moet zichzelf kunnen zijn”

Net als veel andere scholen wordt er ook op het Stedelijk Gymnasium Paarse vrijdag gevierd. Op deze dag wordt er extra aandacht gevraagd voor seksuele- en genderdiversiteit. Samen met Schiedams LEF en de Ronde Tafel Schiedam zet de school zich in voor een veilige omgeving voor iedereen. “Ik vind het belangrijk dat ieder mens kan zijn wie die is” zegt Ester Janssen docent Nederlands. Volgens Janssen is juist de middelbare school een plek waar leerlingen op zoek gaan in hoeverre zij lijken op de groep en in hoeverre ze daar van afwijken.

Net als veel andere scholen wordt er ook op het Stedelijk Gymnasium Paarse vrijdag gevierd. Op deze dag wordt er extra aandacht gevraagd voor seksuele- en genderdiversiteit. Samen met Schiedams LEF en de Ronde Tafel Schiedam zet de school zich in voor een veilige omgeving voor iedereen.

“Ik vind het belangrijk dat ieder mens kan zijn wie die is” zegt Ester Janssen docent Nederlands. Volgens Janssen is juist de middelbare school een plek waar leerlingen op zoek gaan in hoeverre zij lijken op de groep en in hoeverre ze daar van afwijken. Daarom is Paarse Vrijdag juist op de middelbare school zo belangrijk, aldus Janssen. “Dingen die maken dat je afwijkt maken je bijzonder en uniek, maar ook wel eens kwetsbaar. Ik vind het naar dat mensen worden weggezet al minder om wie ze zijn.”

Nico zit zelf op het Stedelijk Gymnasium en geeft aan dat hij het belangrijk vindt dat er ruimte is voor seksuele- en genderdiversiteit. “Ik zie om me heen veel lagere schoolgenoten die dit nodig hebben. Wij moeten aan hen laten zien dat het oké is om uit de kast te komen. Daarom is zo’n dag zo belangrijk.”

Veilige plek

Ondanks dat Nico zich veilig genoeg voelde om uit de kast te komen, merkt hij ook onbegrip bij verschillende leerlingen van de school. “Ik ben transgender en merk soms dat mensen expres mijn oude naam zeggen omdat zij dat nog kennen. Dat vond ik heel vervelend, maar gelukkig had ik steun van de mensen om me heen. Als er mensen om je heen zijn die er wat van durven te zeggen helpt dat.”

Volgens Janssen in het ontzettend belangrijk dat de school ook na Paarse Vrijdag een veilige plek blijft voor LHBT leerlingen. Ze geeft aan dat leerlingen die schelden met homo consequent moeten worden aangesproken. “Er wordt met name erg gescholden met ‘gay’, dan loop je er naartoe en zeggen we dat is geen scheldwoord, dat willen we niet horen. Als je dat heel consequent doet en ruimte maakt tijdens de les om elkaars verschillen te benoemen. Als je die verschillen benoemt dan worden de paarse verschillen minder kwetsbaar. Als je daar veel werk van maakt met z’n alle, dan is er door het hele jaar heen een klein beetje Paarse Vrijdag.” 

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media