advertentie
woensdag 15 december 2021 18:14

Burgemeester Lamers ‘niet zo happy’ met gedwongen opvang vluchtelingen in regio Rotterdam

De regio Rotterdam moet op korte termijn 500 asielzoekers huisvesten. Dat heeft het demissionair kabinet bepaald. Burgemeester Cor Lamers zegt ‘niet zo happy’ met de aanwijzing van het ministerie van Justitie en Veiligheid. “We zijn toch aardig verrast door deze ontwikkeling en vragen ons serieus af waarom het in de Rotterdamse regio moet en niet in andere regio’s in het land”, laat Lamers weten tijdens de raadsvergadering dinsdagavond. Volgens Lamers heeft de regio de afgelopen weken al 700 plaatsen gerealiseerd in de vorm van riviercruiseschepen in onder meer Rotterdam en Vlaardingen. “Ik vind dat de regio al een geweldige prestatie heeft geleverd.”

De regio Rotterdam moet op korte termijn 500 asielzoekers huisvesten. Dat heeft het demissionair kabinet bepaald. Burgemeester Cor Lamers zegt ‘niet zo happy’ met de aanwijzing van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

“We zijn toch aardig verrast door deze ontwikkeling en vragen ons serieus af waarom het in de Rotterdamse regio moet en niet in andere regio’s in het land”, laat Lamers weten tijdens de raadsvergadering dinsdagavond. Volgens Lamers heeft de regio de afgelopen weken al 700 plaatsen gerealiseerd in de vorm van riviercruiseschepen in onder meer Rotterdam en Vlaardingen. “Ik vind dat de regio al een geweldige prestatie heeft geleverd.”

Ondanks deze noodopvanglocaties staat de capaciteit van de vluchtelingenopvang in Nederland nog altijd onder druk. Het ministerie van Justitie en Veiligheid spreekt zelfs van een acute noodsituatie. “Het kabinet staat echt met de rug tegen de muur”, ziet Lamers. “De aanwijzing voor de regio Rotterdam is een algemene, waarbij de voorzitter van de veiligheidsregio de aanwijzing door kan zetten naar individuele burgemeesters.” Het is dus nog afwachten of ook in Schiedam vluchtelingen moeten worden opgevangen. Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid wordt in de regio Rotterdam gekeken naar meerdere opvanglocaties. Deze week praten de burgemeesters over de invulling van het verzoek.

Begin november liet burgemeester Lamers tegenover SCHIE weten dat de gemeente Schiedam niet in staat is om een opvang op korte termijn te realiseren. “Dan zijn we 4 à 5 weken verder.” Het ministerie laat weten dat er geen duidelijke termijn is waarop de locatie gereed moet zijn. “Het liefst morgen. De locaties moeten gewoon zo snel mogelijk gereed worden gemaakt”, zegt een woordvoerder.

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media