advertentie
vrijdag 24 december 2021 13:00

Elf Schiedamse fracties: 'laat asielzoekers niet in de kou staan'; andere raadsleden 'hadden beter geïnformeerd willen worden’

Schiedamse gemeenteraadsleden reageren wisselend op het nieuws dat aan de Buitenhavenweg een noodopvanglocatie wordt gerealiseerd voor 50 tot 60 vluchtelingen. Een deel van de raad vindt dat de politici beter geïnformeerd hadden moeten worden. 11 van de 15 fracties in de raad komen met een statement die oproept tot barmhartigheid.

Schiedamse gemeenteraadsleden reageren wisselend op het nieuws dat aan de Buitenhavenweg een noodopvanglocatie wordt gerealiseerd voor 50 tot 60 vluchtelingen. Onder meer de fracties van AOV en de VVD hadden beter geïnformeerd willen worden en zetten vraagtekens bij de komst van de asielzoekers. 11 andere fracties roepen in een gezamenlijk statement op om 'deze mensen niet in de kou te laten staan.'

Het gaat om de fracties CDA, CU-SGP, D66, DENK, Fractie Post, Fractie Van Dijk, GroenLinks, PvdA, PS, SLV en SP. “We vinden dat we deze mensen niet in de kou kunnen laten staan. Terecht dat de burgemeester zijn hart heeft laten spreken en gekozen heeft zijn steentje bij te dragen aan een menswaardige tijdelijke huisvesting voor de komende maanden”, staat in dit statement.

John van Sliedregt (D66) verwijst voor onze camera naar de raadsvergadering van 14 december, waar burgemeester Cor Lamers z’n onvrede uitsprak over de toewijzing van staatssecretaris Ankie Broekers-Knol. “In de raad heeft niemand z’n vinger opgestoken met de vraag hem of haar op de hoogte te houden. Ik ben verbaasd over de reacties van collega’s die vinden dat ze op de hoogte gehouden hadden moeten worde”, aldus Van Sliedregt.

Tom Janssen (VVD) vindt dat wel een probleem. “De gemeenteraad is het hoogste orgaan van de stad en is het wel bijzonder ongelukkig dat wij bij een gevoelige kwestie als deze totaal buitenspel worden gezet. En daar gaan we schriftelijke vragen over stellen”, vertelt Janssen, die duidelijk zijn onvrede uit over de komst van de asielzoekers. “We vinden het niet wenselijk dat we in de gemeente Schiedam asielzoekers opvangen.”

Christien Bruggeman (AOV) heeft ook haar twijfels bij de toewijzing vanuit het ministerie. “Laat ik vooropstellen dat we niet tegen de opvang van vluchtelingen zijn. Maar als je weet dat er vluchtelingen komen, had je dan niet beter beleid moeten maken in waar je die gaat huisvesten? Regeren is vooruitzien. Dat had toch veel meer vanuit de landelijke politiek moeten komen. Nu ga je de gemeenten opschepen met een boot aan de kade.”

Robert Berns (CU-SGP) roept op tot barmhartigheid. “We kunnen wel blijven hangen in de bestuurlijke narrigheid. Maar eerst eens even naar die mensen toe. Als wij in zo’n situatie zouden komen, zouden we blij zijn met een dak boven ons hoofd.” Van Sliedregt sluit zich daarbij aan. “Het is bijna kerstmis. Dan vieren heel veel mensen een feest waarin ze herdenken dat ooit twee mensen op weg waren en een plek zochten in een herberg en niet binnen mochten. Wat D66 betreft mag die Schiedamse herberg, zeker als het om tijdelijkheid gaat, best open.”

 

 

Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media