advertentie
dinsdag 08 februari 2022 17:25

Schiedammer Clarijs door spelers aangedragen als interim-bondscoach Oranje handbal dames: 'Wel een mooi compliment'

Van assistent-bondscoach naar bondscoach. Het gebeurt in de sport wel vaker, maar bij het nationale dames handbalteam gebeurt het wel op een unieke wijze. Schiedammer Ricardo Clarijs is op zijn 31e al doorgeschoven om tijdens de komende twee EK-kwalificatiewedstrijden tegen Duitsland de scepter te zwaaien. Als interim-bondscoach weliswaar. “Dat had ik vijf jaar geleden zeker niet gedacht dat ik al bondscoach zou zijn. Maar het is leuk om het op deze manier een keer mee te maken.”

Van assistent-bondscoach naar bondscoach. Het gebeurt in de sport wel vaker, maar bij het nationale dames handbalteam gebeurt het wel op een unieke wijze. Schiedammer Ricardo Clarijs is op zijn 31e al doorgeschoven om tijdens de komende twee EK-kwalificatiewedstrijden tegen Duitsland de scepter te zwaaien. Als interim-bondscoach weliswaar. “Dat had ik vijf jaar geleden zeker niet gedacht dat ik nu al bondscoach zou zijn. Maar het is leuk om het op deze manier een keer mee te maken.”


De coachcarrière van Clarijs begon al met een klein hoogtepunt. Clarijs werd de jongste coach in Nederland die het hoogste handbalcoachingsdiploma haalde op zijn 26e. Van DWS ging hij naar Foreholte en later werd hij driemaal landskampioen met VOC. Ondertussen is hij al een tijdje de bondscoach van verschillende dames-jeugdteams en nu dus ook van het vlaggenschip van het Nederlandse dames handbal.


In 2018 trad hij toe tot de technische staf van Emmanuel Moyannade, omdat diens assistent-coach zwanger was. Clarijs trok mee naar het EK en bleef uiteindelijk hangen. Ook onder de vorige interim-bondscoach, Monique Tijsterman, bleef Clarijs assistent.


Clarijs werd door de spelersgroep als nieuwe interim-bondscoach aangedragen omdat er nog geen definitieve oplossing is voor het gat dat Emmanuel Moyannade achterliet in 2021. Een compliment dat de Schiedammer vleit. “De spelersgroep heeft gezegd dat als we niemand als vaste bondscoach kunnen vinden, dan willen we graag Ricardo”, verteld Clarijs zichtbaar glunderend. “Want hij weet goed hoe we spelen en hoe we zijn. Dat is wel een mooi compliment.”


Maar mochten de twee interlands tegen Duitsland zo goed verlopen dat de bond Clarijs wil aanhouden, dan heeft de Schiedammer zijn antwoord al klaar. “Dan zou ik het niet doen. Deze groep is toe aan een internationale coach. Als ik dat zou willen moet ik me de komende jaren echt nog gaan ontwikkelen met cursussen en met ervaring opdoen op niveau.”


Maar eerst de twee wedstrijden tegen Duitsland. Die zijn belangrijk om een EK-ticket in handen te krijgen. Twee keer winnen van Duitsland en een plekje op het EK ligt voor het oprapen. “Ik ben er al een week of twee mee bezig. Met alle spelers volgen en analyses maken.”

Media