advertentie
woensdag 09 februari 2022 18:38

“Als de politici van alles bepalen zonder onze inbreng, dan vind ik dat een beetje oneerlijk”

Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht bereiden de kinder- en jongerenredactie van De Kleine Ambassade zich goed voor. Dit doen zij door middel van een interviewdag, een gelegenheid voor de redacties om erachter te komen hoe politieke partijen tegenover hun speerpunten staan. “We vinden het belangrijk dat kinderen en jongeren al vroeg betrokken worden bij wat er speelt. Ze krijgen heel veel mee, veel meer dan we denken. Wat we eigenlijk doen door hen te betrekken is laten zien wat er allemaal gebeurd in de stad."

Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht bereiden de kinder- en jongerenredactie van De Kleine Ambassade zich goed voor. Dit doen zij door middel van een interviewdag, een gelegenheid voor de redacties om erachter te komen hoe politieke partijen tegenover hun speerpunten staan.

 “We vinden het belangrijk dat kinderen en jongeren al vroeg betrokken worden bij wat er speelt. Ze krijgen heel veel mee, veel meer dan we denken. Wat we eigenlijk doen door hen te betrekken is laten zien wat er allemaal gebeurd in de stad. Wat vinden zij daarin belangrijk en ook laten zien dat zij daarin een rol kunnen spelen”, vertelt Renate van Donk, hoofd educatie en methodiek bij De Kleine Ambassade. Naast de interview dag hebben de jongeren meerdere bijeenkomsten bijgewoond. Deze zouden gaan over de verkiezingen, welke thema’s er zijn en hoe beslissingen in de politiek worden gemaakt.

De interview dag en het lesprogramma zijn een goede start volgens Laysha, een van de jongeren die zich heeft aangemeld. Toch zijn er volgens haar meer mogelijkheden waarin politici beter zouden kunnen luisteren naar de mening en ideeën van hun doelgroep. “Een jongerenpanel. Dat is heel handig, makkelijk en goed te over zien. De jongeren kunnen ook zelf hun mening geven en ideeën delen. Je kunt ook democratisch stemmen tussen de jongeren.”

Kritisch kijken naar de politiek

De hoop is niet alleen dat er meer wordt geluisterd naar jongeren, maar dat jongeren weten hoe de politiek in zijn werk gaat en welke rol of invloed zij daar zelf op kunnen hebben. Met de aankomende gemeenteraadsverkiezingen is het goed om kritisch te kijken naar zowel de partijen als de jongeren. “Als ik nu een politieke partij zou zien dan ga ik echt kijken naar de standpunten en waar ben ik het mee eens of oneens. Maar ook hoever ze bereid zijn om voor jongeren dingen te doen en voor de toekomst van jongeren. Dus dat betekend mijn toekomst, maar niet alleen die van mij. Ook de toekomst van de anderen”, aldus Laysha. “Als de politici van alles bepalen zonder onze inbreng, dan vind ik dat een beetje oneerlijk”


Dagelijks het laatste nieuws, de nieuwste video's en een kijkje achter de schermen bij SCHIE in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief: https://bit.ly/2H7desN

Media