advertentie
donderdag 17 februari 2022 10:28

Wethouder Ruseler 'Politieke partijen: wees eerlijk, er is helemaal geen geld voor extra plannen'

Wethouder Ruseler (AOV) vindt dat politieke partijen ook in verkiezingstijd eerlijk moeten zijn: er is helemaal geen geld voor extra plannen. "Natuurlijk zegt elke partij dat ze iets toe gaan voegen. Maar dan is vaak de vraag: wat ga je daarvoor laten? Niemand wil vertellen waar je op gaat bezuinigen, maar partijen moeten eigenlijk ook melden waar ze het geld vandaan gaan halen. Je gaat iemand teleurstellen, daar moeten ze eerlijk over zijn."

Schiedam - Wethouder Ruseler (AOV) vindt dat politieke partijen ook in verkiezingstijd eerlijk moeten zijn: er is helemaal geen geld voor extra plannen. "Natuurlijk zegt elke partij dat ze iets toe gaan voegen. Maar dan is vaak de vraag: wat ga je daarvoor laten? Niemand wil vertellen waar je op gaat bezuinigen, maar partijen moeten eigenlijk ook melden waar ze het geld vandaan gaan halen. Je gaat iemand teleurstellen, daar moeten ze eerlijk over zijn."

Duncan Ruseler (nog tot 1 maart wethouder financiën) zegt dat bij EenVandaag. Minimaal één derde van alle Nederlandse gemeenten heeft te weinig geld, stelt EenVandaag. 'Waarschijnlijk zijn het er meer, maar veel gemeenten hadden vorig jaar geluk met eenmalige inkomsten, waardoor ze de begroting wel sluitend kregen'. Schiedam is zo'n gemeente, maar: "Geld voor extra uitgaven is er al jaren niet." Onze stad was vorig jaar zelfs de nummer twee in de lijst van minst gezonde gemeenten (op financieel gebied) in de categorie 50.000 tot 100.000 inwoners.

Het onderliggende probleem is al vaker besproken: Schiedam krijgt, net als veel andere gemeenten, te weinig geld van het Rijk voor de taken die de regering bij de gemeenten over de schutting heeft gegooid: de jeugdzorg, de zorg voor langdurig zieken en de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning). Door al die toegeworpen taken ligt maar liefst zo'n 70 % van de uitgaven van de gemeente Schiedam al van te voren vast.

Omdat de verplichte uitgaven zo hoog zijn, kon Ruseler in zijn tijd als wethouder 'eigenlijk niets toevoegen aan Schiedam'. "33 procent van onze bevolking is laaggeletterd of zelfs analfabeet. We wilden 500.000 euro per jaar inzetten om daar iets aan te doen, maar dat geld was er niet. Zo zijn er talloze voorbeelden." citeert EenVandaag.

'Het meest frustrerend vindt Duncan Ruseler dat het geld in Den Haag tegen de plinten op lijkt te klotsen. "En dat terwijl wij elk jaar opnieuw ergens op moeten bezuinigen. Elke discussie die ze in Den Haag voeren over meer geld uitgeven aan iets, dat geld moeten wij maar ergens vandaan zien te halen."'

De wethouder adviseert kiezers voor de komende gemeenteraadsverkiezingen om goed te kijken of de plannen waar je op stemt ook haalbaar zijn.