advertentie
vrijdag 18 februari 2022 00:00

Verslag: gevolgen storm Eunice voor Schiedam: zonnepanelen, dakpannen en tuinstoelen vlogen door de lucht

Verslag: gevolgen storm Eunice voor Schiedam: zonnepanelen, dakpannen en tuinstoelen vlogen door de lucht Foto: Flashphoto.nl

Storm Eunice raasde vrijdag over Schiedam en de rest van Nederland. Een storm met een dergelijke kracht komt gemiddeld eens in de vijf jaar voor.  Wat heeft dat voor gevolgen voor Schiedam en de Schiedammers? In dit artikel hebben we 24 uur lang alle ontwikkelingen bijgehouden.

Storm Eunice raasde vrijdag over Schiedam en de rest van Nederland. Een storm met een dergelijke kracht komt gemiddeld eens in de vijf jaar voor.  Wat heeft dat voor gevolgen voor Schiedam en de Schiedammers? In dit artikel hebben we 24 uur lang alle ontwikkelingen bijgehouden.

Flinke dakschade flat Stadserf 

 

RET probeert weer op te starten

De RET doet er alles aan om zaterdag 19 februari weer volgens dienstregeling te rijden. Of dat lukt is afhankelijk van de ontwikkeling van het weer en de eventuele schade van de storm op het spoor en de weg. De RET staat vanavond en vannacht paraat om het spoor -als dat nodig is - weer reisklaar te maken. Reizigers kunnen de meest actuele informatie vinden via http://ret.nl (De RET Real Time App en 9292 hebben een verwerkingstijd nodig.)

Wijktoezichthouder gemeente was 'lekker bezig' vandaag

Zwaarste storm sinds januari 2018

Storm Eunice was de zwaarste storm sinds 18 januari 2018, meldt Weeronline. Toen noteerde meetpunt Hoek van Holland een uur lang gemiddelde windkracht 11 met een zeer zware windstoot van 144 km/uur ook in Hoek van Holland. Op 28 oktober 2013 werd windkracht 11 gemeten op Vlieland met een zeer zware windstoot van 151 km/uur.
Vandaag haalde Hoek van Holland de 141 km/uur en op twee andere plekken in het land werd 145 km/u gemeten.

Ook zaterdagochtend rijden er nog geen treinen

ProRail en de NS hebben laten weten dat het niet lukt om het treinverkeer zaterdagochtend te hervatten. De schade op het spoor is simpelweg te groot. Ook kan pas met herstellen worden begonnen als het veilig is. Op veel plekken in het land liggen omgevallen bomen op het spoor of is de bovenleiding beschadigd. ProRail is inmiddels begonnen met ‘schouwritten’ (ritten zonder reizigers om te kijken of sprake is van versperringen en of schade aan het spoor). Dit is alleen door de aanhoudende harde wind nog niet in het gehele land veilig mogelijk.
Daar waar de ritten wel hebben plaatsgevonden is grote schade aan het spoor en aan de bovenleidingen. Doordat er in grote delen van het land de windkracht nog erg hoog is, kunnen daar herstelwerkzaamheden nog niet worden opgestart.

Boom en lantaarnpaal gaan om in de Gorzen

2022 02 18

Foto: Facebook/Mieke Wigmans

In de Gorzen is een boom en een lantaarnpaal omgegaan tegen een woning aan. Dat gebeurde om even na 17:00 uur in de Oude Maasstraat.

Theater heeft een open toneel na de storm

De zogenaamde rookluiken bovenop de toneeltoren, op 23 meter hoogte, hebben het begeven in het Theater aan de Schie. 'Het ‘stormt’ wel vaker op het toneel, maar nu echt. We wachten op de monteur' laat Rob Roos weten.

Brug bezwijkt onder omgevallen boom

Politie krijgt honderden telefoontjes

'We krijgen honderden telefoontjes' meldt de politie in onze regio. 'We doen er alles aan om snel hulp te bieden. Als je door het noodweer in gevaar bent, krijgt je melding voorrang. We kunnen niet iedereen uitgebreid te woord staan en de wachttijd is langer.' 

Zeecontainers vallen om

Bij een containerterminal aan de Waalhaven in Rotterdam zijn een groot aantal zeecontainers door de harde wind omgewaaid. De containers stonden eerst netjes op elkaar gestapeld, maar liggen nu compleet over en door elkaar.

nmljkghjhgkhdfgdhjgdfsf

Foto: Flashphoto.nl

Grote schade op Kinderboerderij 't Hoefblad

26728c2c 91b5 4dbd b7e2 6085a1a8ff62

Het bosperceel bij SveaPark en een omgevallen muur in de Joseph Eijlstraat (Woudhoek)

IMG 0901

IMG 0904

NL-alert verstuurd: blijf binnen!

Er is zojuist een noodmelding verstuurd: Extreme weersomstandigheden, blijf binnen! De hulpdiensten roepen op om alleen 112 te bellen bij levensgevaarlijke situaties. Het noodnummer 112 is overbelast door de vele meldingen van stormschade die binnenkomen.

Rijnmondveilig meldt: 'Door de stormschade en de grote hoeveelheid meldingen binnen onze regio hebben de hulpdiensten opgeschaald. Dit houdt in dat het crisisteam nu actief is.'

IMG 4408

Spandoek waait van Theater aan de Schie

Zülfikar Güler stuurde ons onderstaand beeld: het spandoek van het Theater aan de Schie heeft het ook begeven.

Schermafdruk 2022 02 18 17.24.14

Winkelcentrum Hof van Spaland dicht vanwege vliegend glas

'Het winkelcentrum Hof van Spaland is voor een ieder verboden in verband met vallend glas' schrijft wijktoezichthouder Herman Kriek op Twitter. Het glazen plafond is gebroken, letterlijk. 

FL5A0TSXoAcBKli

Foto: Twittter/Herman Kriek

In Spaland (De Akkers) zijn schuttingen, bomen en boompjes bezweken door de stormkracht

IMG 0899

IMG 0898

Omgevallen boom blokkeert de Westfrankelandsedijk

Op de Westfrankelandsedijk zorgt een omgewaaide boom voor de blokkade van de doorgaande weg. De boom zal op een later moment worden weggehaald. Het verkeer zal tijdelijke een andere route moeten zoeken.

aZxSVFDBFFSAFDFSHGBSD

Foto: Flashphoto.nl

Compleet dak van woningen gewaaid in de Gorzen

In de Strijensestraat in Schiedam-Zuid is een compleet dak van een woning gewaaid en op meerdere auto's terecht gekomen. De schade is groot. De brandweer kwam met spoed ter plaatse en helpt bij het weghalen van het dak van de auto's. Met behulp van de hoogwerker zal worden gecontroleerd hoe het met de verschillende huizen is.

ADAFGDAFGDFNFBSDGFFNNCV

Foto: Flashphoto.nl

Vrachtwagen waait om op de A4, chauffeur bekneld

Op de A4 vanaf de Beneluxtunnel naar de A15 richting Ridderkerk is vrijdagmiddag een vrachtwagen omgewaaid. De chauffeur kwam bekneld te zitten in het voertuig. De brandweer kwam met spoed ter plaatse, evenals een ambulance en het MMT. De weg is volledig afgesloten. De brandweer is momenteel nog bezig met de bevrijding.

szdfsddgsfgsdggjmghkm

Foto: Flashphoto.nl

Dakdekking op Hof van Spaland gewaaid

Schermafdruk 2022 02 18 16.43.57

We hebben beelden binnen gekregen van het Hof van Spaland. Er ligt dakbedekking op het dak en op de straat. Volgens berichten op social media komt de dakbedekking van de naastgelegen flat.

Schermafdruk 2022 02 18 16.43.02

Boom bij Akkerpad legt het af tegen Eunice

20220218 160819

'Zo jammer dit. Eén van de twee beeldbepalende grote populieren bij het witte bruggetje van het Akkerpad is omgewaaid' laat bewoonster Sjoukje Meeuwissen weten.

Stadserf afgesloten vanwege wegwaaiende dakdelen

Op het Stadserf in Schiedam zijn vrijdagmiddag enkele dakdelen naar beneden gewaaid. De brandweer kwam ter plaatse. Het Stadserf is ruim afgesloten.

qSwafesasgtrdjtkmyrgsasdxZCvsdfsh

RET weet nog niet of ze morgen weer kunnen rijden.

Op dit moment rijdt de RET niet vanwege storm Eunice. De RET 'doet er alles aan' om zaterdag 19 februari weer volgens dienstregeling te rijden. Of dat lukt is afhankelijk van de ontwikkeling van het weer en de eventuele schade van de storm op het spoor en de weg. De RET staat vanavond en vannacht paraat om het spoor -indien nodig - weer reisklaar te maken.

Drukte voor de hulpdiensten

De stormschademeldingen stromen binnen. Onder andere uit de Goereesestraat (Gorzen), Smetanalaan (Groenoord), Dirk van Wassenaarstraat (West), Jozef Israelstraat (West), Hoogstraat (Centrum), Nieuwe Haven (Centrum) en Hof van Spaland (Noord).

Dakpannen vliegen van monument Zakkendragershuisje

Het onlangs gerenoveerde monument Het Zakkendragershuisje krijgt het zwaar te verduren. Een Schiedammer stuurde deze foto waarop te zien is dat de dakpannen er van af waaien.

WhatsApp Image 2022 02 18 at 15.59.18

Ingestuurde foto

Zonnepanelen waaien van flat 's-Gravenlandseweg.

Het voormalige pand van de DCMR is onlangs omgebouwd tot woonappartementen. De zonnepanelen liggen nu op de geparkeerde auto's.

WhatsApp Image 2022 02 18 at 15.44.08

Ingestuurde foto door bewoner

Tuinstoel vliegt haast door raam

 Een tuin stoel, niet van deze bewoners zelf, vliegt haast door het raam in Schiedam centrum.

Alarm voor hoogwater

De brandweer heeft om even na half vier 'het scenario hoogwater' geactiveerd. 

Stormschade Havendijk, afgevallen lading A4

Om 15:14 uur werd de politie naar de A4 gestuurd: er was lading afgevallen van een voertuig. Om even voor half vier wordt stormschade aan de Havendijk gemeld. Hier gaat een vrachtwagen om op de a16, gefilmd door een dansende verkeerscamera:

Eerste stormschade is een feit

Bij de hulpdiensten is om even voor 15:00 uur de eerste stormschademelding uit Schiedam binnengekomen: Irado, politie en brandweer snelden naar de rotonde Nieuwe Haven/Vlaardingerstraat. Er is een boom omgewaaid. Hierdoor was een deel van de weg tijdelijk geblokkeerd. De brandweer heeft samen met de bomenploeg van Irado (in opdracht van de gemeente) de boom in stukken gezaagd zodat de weg weer vrij was.
'Het aantal meldingen van stormschade neemt snel toe' meldt Rijnmondveilig. 'Bel 0900-0904 als je de brandweer nodig hebt, maar er geen sprake is van spoed. Zo blijft 112 vrij voor alle levensbedreigende en acute meldingen.'

FL4ltLxXIAcu1vP

Foto: Twitter/Herman Kriek

Airport dicht

Er gaan geen vluchten meer van en naar Rotterdam The Hague Airport. 'Vanwege storm Eunice zijn inmiddels twaalf vluchten van de dertig geplande vluchten vandaag geannuleerd op Rotterdam The Hague Airport. Het gaat om bestemmingen als Alicante, Bilbao, Salzburg en Valencia van Transavia. Ook vliegtuigmaatschappij Pegasus heeft de vlucht geannuleerd met bestemming Istanbul.' laat de luchthaven weten.

Vliegtuigmaatschappij Transavia heeft besloten drie vluchten die vanmiddag zouden landen op Rotterdam The Hague naar vanavond te verplaatsen. Het gaat om de bestemmingen Barcelona, Bergerac en Innsbruck. Deze vluchten komen tussen 21.00 – 22.00 uur aan, in plaats van vanmiddag.

Naar verwachting ligt het hoogtepunt van de storm ergens tussen 15.00 – 18.00 uur. De windkracht is dan 9 met uitschieters naar windkracht 10. Ook treft de luchthaven andere maatregelen, zoals het verwijderen van vliegtuigtrappen en andere losliggende materialen op ons platform.

Het advies aan passagiers is om de website of andere communicatie van je airline goed in de gaten te houden over de status van je vlucht.

f0e08a9a797605b2446be2e81cab82c0 XL

Molens staan goed vast

De Schiedamse Molenreuzen staan goed vast, meldt molenaar Theo de Rooij op Instagram.

IMG 4407

Gemeente dicht, daklozen nog een uur buiten

'Best gênant' vindt raadslid Annebeth Wilton het dat dak- en thuislozen zich pas na 15:00 uur kunnen melden bij de opvang (in Vlaardingen) terwijl het Stadskantoor al sinds 14:00 uur gesloten is. 'Het stadhuis gaat om 14.00 uur dicht, want te gevaarlijk voor de medewerkers, maar daklozen ofwel urgent woningzoekenden, kunnen vanaf 15.00 uur terecht. Hoe kunnen ze daar dan naar toe? OV rijdt niet, fietsen/lopen kan niet.#CodeRood' schrijft Wilton op Twitter.

 

Huisraad op straat

Je overbodig geworden huisraad op straat gooien is nooit een goed idee, maar al helemaal niet als er een storm aankomt. Irado was gelukkig snel bij.

Voorstelling geschrapt

Het Theater aan de Schie schrapt de voorstelling met Loes Luca in het Wennekerpand.

File op de snelweg

Er rijdt geen Openbaar Vervoer dus meer mensen stappen in de auto, want om nou te gaan fietsen met dit weer...
Dat levert nu al de eerste file op: richting Rotterdam op de A20.

Ook op de A4 (in de richting van Schiedam) voor het Kethelplein én voor de Beneluxtunnel in zuidelijke richting loopt het verkeer vast.

Schermafdruk 2022 02 18 13.41.25

Afbeelding: ANWB

Wijktoezichthouder is 'er klaar voor'

Laat die storm maar komen, zegt wijktoezichthouder Herman Kriek. 'Ik ben er klaar voor'.

FL4Mvn9X0AQ3KIt

Snelweg A20 blijft dit weekend open

Vanwege storm Eunice gaan de geplande werkzaamheden op de A20 bij Vlaardingen dit weekend niet door. Door de storm kunnen de werkzaamheden voor de Blankenburgverbinding niet verantwoord worden uitgevoerd. De werkzaamheden worden verschoven naar volgend weekend (25-28 februari). De A20 blijft dit weekend dus open voor verkeer.

cab265da5a83aa918a1fef060a415b20 XL

Gemeente Schiedam gaat dicht

Vanwege storm Eunice sluit de gemeente Schiedam vandaag om 14.00 uur de deuren. 'Iedereen die een afspraak heeft vanmiddag is of wordt gebeld' beloven de ambtenaren.

Reizigers wachten tevergeefs op Openbaar Vervoer

sadsfgreghrgtrfhjhradghsrtghthtdhjyrjyi57

Foto: Flashphoto.nl

De RET heeft vanaf 10:00 uur vanochtend het bus, tram en metroverkeer gestaakt. Sinds 12:00 uur staan alle voertuigen binnen. Op de verschillende metrostations in Schiedam staan toch nog reizigers te wachten, maar een metro komt er niet meer. Via waarschuwingsborden op de stations worden de reizigers geïnformeerd.

DSW stuurt werknemers naar huis

De Schiedamse zorgverzekeraar DSW stuurt haar werknemers naar huis. 'Storm Eunice kan de zwaarte storm van de 21ste eeuw worden! We hebben onze medewerkers dus maar vast naar huis gestuurd. Al onze lokketten zijn vanmiddag dicht. We zijn gewoon bereikbaar voor vragen dus bel, app of mail gerust. Lekker binnen blijven hoor, mensen!'

Niet dansen in de storm

'In verband met de opkomende storm hebben wij helaas besloten om alle danslessen vandaag niet door te laten gaan' laat de Ballet- en Dansstudio Schiedam en Vlaardingen weten. 'De veiligheid van onze leerlingen en personeel staat voorop en we willen jullie niet onnodig de weg op sturen. De lessen mogen uiteraard ingehaald worden.'

Eten vandaag niet Thuisbezorgd

Thuisbezorgd stopt er om 13:00 uur mee. 'Wegens de weersituatie hebben we besloten om onze bezorgers vervroegd te laten stoppen. Vanaf 1 uur zullen zij niet meer bezorgen.'

GGD sluit alle vaccinatie en testlocaties

Vanwege de verwachte extreme storm heeft de GGD Rotterdam-Rijnmond besloten vanmiddag de test- en vaccinatielocaties vanaf 13:00 uur te sluiten. 'Ook bieden we minder reguliere dienstverlening aan. Dit doen we voor de veiligheid van de bezoekers en de medewerkers. Heeft u voor vrijdagmiddag een afspraak voor een coronatest of een vaccinatie? We bellen iedereen die een afspraak heeft staan. Deze kan worden verzet naar morgen, of de dagen erna.'

Dak- en thuislozenopvang gaat 'zo snel mogelijk' open

'De dak- en thuislozenopvang De Elementen in Vlaardingen zal zo snel mogelijk opengaan' meldt de gemeente Schiedam na vragen via Twitter van VVD-raadslid Annebeth Wilton.

 

Code rood

Het KNMI heeft ook voor onze regio code rood afgegeven: een weeralarm voor zeer zware windstoten. Code rood geldt vanaf 14:00 uur. De website van het weerinstituut is momenteel niet bereikbaar door de grote drukte op de site.

In Schiedam worden windstoten verwacht van 100 tot 120 km per uur, lokaal tot 130 km/u.. Aan het einde van de avond en in de nacht naar zaterdag neemt de wind van het zuiden uit af.

Code rood betekent dat je zoveel mogelijk thuis moet blijven. 'Moet je toch de deur uit, neem dan voldoende eten en drinken, een deken, warme kleding en een mobiele telefoon met oplader mee. Laat anderen weten waar je heen gaat en via welke route. Wacht met het melden van schade tot het ergste noodweer voorbij is' meldt crisis.nl.

Franciscus Vlietland

Het ziekenhuis schrapt alle polikliniek afspraken in de middag. 'Voor de veiligheid van onze patiënten en medewerkers is daarom besloten alle middagspreekuren op de poliklinieken te annuleren en verplaatsen. Dit geldt voor vandaag, 18 februari. Wanneer mogelijk bieden we patiënten een digitaal consult aan. Als er voor u iets verandert, krijgt u daarover zo snel mogelijk een persoonlijk bericht'.

Klinker

Openbare Daltonschool De Klinker meldt dat er vanmiddag geen sport en spel is op het schoolplein. De activiteit zou samen met De Betrokken Spartaan georganiseerd worden. 

Milieustraat

De milieustraat van Irado aan de Fokkerstraat 550 sluit om 13:00 uur.

KunstWerkt

Stichting KunstWerkt sluit vanmiddag de expositieruimte. De tentoonstelling Ontmoetingen is na vandaag nog tot en met 6 maart te bezoeken.

Erker dicht

De Erker is vanaf 12:00 uur gesloten. 'Dit houdt in dat De Bingo vanmiddag niet doorgaat' meldt Ina-Blans-Visser. 'De reserveringen voor de overige ruimtes vervallen ook. Deze klanten worden komend uur benaderd. Wij hopen op uw begrip'.

Bibliotheek

De Bibliotheek in de Korenbeurs is vanaf 13.00 uur gesloten. Ook de bibliotheek in de Singel 24 blijft gesloten. 'Op deze manier kunnen al onze medewerkers veilig thuiskomen' meldt de bieb. In de Klinker kan je vanmiddag nog wel terecht.

Brandweer

De brandweer heeft een 100 % bezetting en kan nog opschalen meldt Arjen Littooij, de directeur van de Veiligheidsregio op Twitter. De meldkamer van Rijnmondveilig is opgeschaald.

Windkracht en windstoten nu:

Actuele windkracht (KNMI) wordt elke 20 minuten ververst:

actuele windkracht

Actuele windvlagen (KNMI) wordt elke 20 minuten ververst:

actuele windvlagen

 Geen Openbaar Vervoer

8f187f8b358ead19bdc71f02473f25a8 XL

Er rijden na 10:00 uur geen metro's, bussen en trams van de RET meer. ProRail staakt het treinverkeer na 14:00 uur. Irado begint eerder en hoopt voor de storm alle ondergrondse containers geleegd te hebben.

FL0t fTWUAEAeg0

De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond waarschuwt: 'Ga vrijdag voorbereid de weg op en wees extra alert. Berg losse spullen rondom het huis op en zorg dat zonwering ingeklapt of opgerold is'. Door de zeer zware windstoten kunnen aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen.

Media