advertentie
vrijdag 25 februari 2022 11:30

Roep om contracten Gasprom op te zeggen; Delfland heeft dat, Schiedam niet

In steeds meer gemeenten is door de Russische aanval op Oekraïne discussie ontstaan over het energiecontract dat ze hebben met Gazprom, meldt de NOS. Meer dan honderd Nederlandse gemeenten hebben zo'n contract met het Russische gasbedrijf, bleek al eerder uit onderzoek door Follow the Money (FtM). Schiedam (en ook Vlaardingen) zijn op de kaart van FtM 'wit' wat betekent dat er geen gegevens bekend zijn. Volgens een woordvoerder van de gemeente komt dat 'omdat het niet gevraagd is', Schiedam blijkt een contract met Vattenfall te hebben.   

Schiedam - In steeds meer gemeenten is door de Russische aanval op Oekraïne discussie ontstaan over het energiecontract dat ze hebben met Gazprom, meldt de NOS. Schiedam heeft geen contract met Gazprom, het Hoogheemraadschap Delfland wel.

Meer dan honderd Nederlandse gemeenten hebben zo'n contract met het Russische gasbedrijf, bleek al eerder uit onderzoek door Follow the Money (FtM). Schiedam (en ook Vlaardingen) zijn op de kaart van FtM 'wit' wat betekent dat er geen gegevens bekend zijn. Volgens een woordvoerder van de gemeente komt dat 'omdat het niet gevraagd is', Schiedam blijkt een contract met Vattenfall te hebben.   

Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft volgens FtM wel een contract met Gazprom.

IMG 4445

Kaart van Follow the Money

Een onlangs opgestarte petitie, waarin de gemeenten wordt gevraagd om de contracten op te zeggen, is inmiddels meer dan 37.000 keer ondertekend. De opstellers van de petitie stellen: 'Jaarlijks vloeien miljoenen euro’s publiek geld via Nederlandse gemeenten naar de Russische staat: in totaal 120 gemeenten nemen gas af van Gazprom. Nu de spanningen in Oost-Europa door de Russische inval een toppunt bereiken en de gemeenteraadsverkiezingen eraan komen, is het tijd dat politieke partijen zich hiertegen verzetten: #StopGazprom, wissel van gasleverancier.'