advertentie
maandag 07 maart 2022 14:18

Vanavond verkiezingsdebat vanuit de bibliotheek: Rijnmond kiest, live op SCHIE TV

Vanavond verkiezingsdebat vanuit de bibliotheek: Rijnmond kiest, live op SCHIE TV Beeld: Rijnmond

Vanavond is het eerste verkiezingsdebat vanuit de bibliotheek: Rijnmond kiest.  Het debat, in samenwerking met de omroep Rijnmond, is maandagavond tussen 18:00 uur en 19:00 uur live te volgen op SCHIE TV en Radio Rijnmond. De onderwerpen die behandeld worden: Is er nog plek voor meer huizen in Schiedam? En kunnen mensen hun auto dan ook nog wel voor de deur kwijt? Hoe laten we de Schiedammer zich veiliger voelen in de eigen gemeente?

Schiedam - Vanavond is het eerste verkiezingsdebat vanuit de bibliotheek: Rijnmond kiest.  Het debat, in samenwerking met de omroep Rijnmond, is maandagavond tussen 18:00 uur en 19:00 uur live te volgen op SCHIE TV en Radio Rijnmond.

De onderwerpen die behandeld worden:

  • Is er nog plek voor meer huizen in Schiedam?
  • En kunnen mensen hun auto dan ook nog wel voor de deur kwijt?
  • Hoe laten we de Schiedammer zich veiliger voelen in de eigen gemeente?

De gemeenteraadsverkiezingen staan voor de deur en in aanloop daarnaartoe gaan maandagavond de twaalf lijsttrekkers in Schiedam met elkaar in debat.

De partijen, in willekeurige volgorde, in het kort:

PvdA

De PvdA in Schiedam stelt dat er grote behoefte is aan betaalbare woningen voor bijvoorbeeld starters, ouderen en studenten, maar tegelijkertijd moet ook het midden- en duurdere segment ruimte worden geboden om een wooncarrière mogelijk te maken en kwetsbare wijken een impuls te geven. De partij is voorstander van de Rotterdamwet en wil verder met de aanpak van de problematiek rondom de huisvesting van Midden- en Oost-Europeanen (MOE-landeraanpak).

Het reizen van, naar en in Schiedam moet zo prettig en praktisch mogelijk zijn. Om de bereikbaarheid te vergroten wil PvdA investeren in een betere verbinding tussen Noord en de rest van de stad. Het openbaar vervoer moet op termijn voor iedereen gratis worden, maar PvdA wil starten met gratis ov voor minima. De parkeerdruk en parkeeroverlast die Schiedammers ervaren moet opgelost worden samen met de bewoners, waarbij betaald parkeren een oplossing kan zijn.

De duurzaamheid van woningen moet bevorderd en ondersteund worden. Zo wil PvdA met woningcorporatie Woonplus afspreken dat energiebesparende maatregelen worden doorgevoerd, zonder dat de huur voor Schiedammers omhoog gaat.

Lokaal Onafhankelijk Schiedam (LOS)

Iedere Schiedammer moet een woning kunnen vinden die bij hem of haar past. Het aanbod moet zo zijn dat men makkelijk wooncarrière kan maken, maar ook makkelijk een stapje terug kan doen als de kinderen de deur uit zijn. LOS wil minder woningen in de sociale sector en meer in het midden- en hogere segment. Statushouders moeten geen voorrang krijgen op een huis en starters moeten gestimuleerd worden met starterslening. De partij wil bovendien het aantal schotelantennes bij huizen verminderen; bij nieuwbouw moet voorgeschreven worden dat er géén schotelantennes geplaatst mogen worden.

Schiedam heeft door de ligging dichtbij Rotterdam te maken met veel problemen die bij een grote stad horen. Volgens LOS is de criminaliteit hoog en staat Schiedam helaas vaak bovenaan de verkeerde lijstjes. De partij wil alle mogelijke middelen inzetten om de pakkans te vergroten (cameratoezicht, preventief fouilleren, huisbezoek, extra controle op verdachte groepen zonder vaste verblijfplaats).

In de binnenstad van Schiedam geldt betaald parkeren, maar bij winkelcentra Hof van Spaland en aan de Nolenslaan geldt dit bijvoorbeeld niet. LOS wil dat een bezoek aan het centrum niet gemeden wordt vanwege dure parkeertarieven of een slechte bereikbaarheid. De partij wil blijven nadenken over een blauwe zone in het centrum op een deel van de winkeltijden, wanneer de parkeerdruk toch laag is omdat bewoners vaak naar hun werk of elders zijn.

AOV

Het Algemeen Ouderen Verbond in Schiedam wil dat de bouwprojecten die er nu zijn, goed voor 9000 woningen, nog worden gebouwd, maar dat daarbuiten de ambitie getemperd moet worden. De partij wil goede, goedkope sociale huurwoningen bouwen, maar ook woningen realiseren voor middeninkomens en starters. De partij is voorstander van een zelfbewoningsplicht en een antispeculatiebeding bij nieuwbouw.

Schiedam is volgens AOV vaak terug te vinden in negatieve lijstjes wat betreft de veiligheid van de gemeente. “Dat moet echt anders!”, schrijft de partij in het verkiezingsprogramma. Door goede voorlichting aan inwoners, een subsidie voor het beveiligen van woningen en meer wijkagenten op straat moeten er stappen in de goede richting worden gezet. De partij wil verder ook meer inzetten op cameratoezicht en vindt dat wijkagenten en boa’s proactief moeten handelen.

Parkeren wordt steeds meer een probleem in Schiedam. AOV wil betaald parkeren alleen invoeren als een meerderheid van de inwoners van een bepaalde wijk daar voorstander van is.

D66

D66 wil het woningaanbod in Schiedam snel aanvullen en doorstroming stimuleren. De partij legt de focus op het midden- en hoge segment, zodat Schiedamse gezinnen door kunnen stromen naar een volgende woning. Ook wil D66 seniorenwoningen toevoegen in wijken waar ze nu ondervertegenwoordigd zijn. De partij wil de mogelijkheden voor het invoeren van de zelfbewoningsplicht onderzoeken.

‘Waar mensen zich niet veilig voelen, is het niet veilig’, hanteert D66 als stelregel. De partij wil daarom flink investeren in de veiligheidsbeleving in Schiedam. Over de rol van camera’s of preventief fouilleren daarbij wordt in het verkiezingsprogramma niet gesproken.

De partij wil verder het parkeerbeleid in balans maken met een fijne en groene leefomgeving. De invoering van gereguleerd parkeren (betaald parkeren of via een vergunning) wil D66 alleen als er sprake is van parkeeroverlast ter plaatse. Bewoners en ondernemers moeten bovendien mee worden genomen in overleggen hierover.

VVD

De VVD in Schiedam wil 6000 nieuwe woningen bouwen en 1000 bestaande huurwoningen vervangen door nieuwbouw. De nieuwe huizen die worden gebouwd, moeten volgens de partij voornamelijk in het midden- en hogere segment vallen. Zo wordt doorstroming bevorderd. Wanneer er in Schiedam personeelstekorten zijn bij vitale beroepen zoals agenten, en verpleegkundigen, wil VVD hen voorrang geven bij de toewijzing van een sociale huurwoning.

De energietransitie biedt kansen voor de werkgelegenheid en voor het stimuleren van innovatie, stelt VVD. De partij wil per wijk een plan voor verduurzaming maken. Voordat een wijk van het gas af gaat, moet er een betaalbaar alternatief zijn geboden. De partij is tegen windturbines en wil dat de gemeente prioriteit geeft aan het plaatsen van meer zonnepanelen op daken.

Om het veiligheidsgevoel op te krikken, schuwt VVD geen maatregelen. Zo willen ze dat boa’s de juiste middelen krijgen om zich te beschermen (stroomstootwapens, wapenstok en/of pepperspray) en moeten onveilige locaties aangewezen blijven worden als veiligheidsrisicogebied, zodat preventief fouilleren mogelijk blijft. De partij is ook voor meer cameratoezicht. Uiteraard is er ook een belangrijke rol weggelegd voor wijkagenten en buurtpreventie.

GroenLinks

GroenLinks noemt het in stand houden van de sociale woningvoorraad en middenvoorraad in Schiedam noodzakelijk. De partij wil vaste percentages voor sociale huurwoningen en woningen in het middensegment bij alle nieuwbouw. GroenLinks wil grootschalig bouwen voor studenten en verkamering (het opknippen van gezinswoningen in losse kamers) beperken op plekken waar dit tot overlast leidt. Ook wil GroenLinks stoppen met de Rotterdamwet in Schiedam. De partij is voorstander van gereguleerd parkeren ten zuiden van de A20 en pleit voor een autoluwe binnenstad.

De partij wil de energietransitie aangrijpen om ook fors in de wijken te investeren. Groenoord gaat momenteel als eerste van het gas af, maar de partij wil dat ook meteen de kwaliteit van de openbare ruimte en de woningen wordt verbeterd. Voor het warmtenet moeten duurzame bronnen worden gebruikt. GroenLinks pleit voor duurzame bedrijventerreinen, winkels en horeca.

Uit eerder onderzoek van de Hogeschool InHolland naar de veiligheid in Schiedam bleek dat het gevoel van veiligheid ook wordt beïnvloed door de fysieke context, zoals straatvuil, vuilnis naast containers en de staat van het groenonderhoud. De partij wil dat de gemeente hier meer aandacht aan gaat besteden. GroenLinks noemt preventief fouilleren stigmatiserend. Om etnisch profileren tegen te gaan, moet de politie noteren waarom iemand staande wordt gehouden. De partij is terughoudend met cameratoezicht.

Progressief Schiedam

Progressief Schiedam zorgde er eerder met GroenLinks voor dat het aantal sociale bereikbare woningen op peil bleef in de gemeente, maar dat kan nog beter volgens de partij. Progressief Schiedam wil wijken levensloopbestendig maken en Tiny Houses toestaan. Ook moet er onderzocht worden waar er tijdelijke betaalbare woonvoorzieningen kunnen komen voor eenpersoonshuishoudens. Deze woningen blijven maximaal 10-15 jaar staan.

De partij wil de auto niet uit de stad bannen, maar er mogen wél meer fiets- en wandelstraten komen waar de auto te gast is. Progressief Schiedam is voor gereguleerd parkeren in de gehele gemeente om de stad mobieler te maken. Met het geld dat dit oplevert, kunnen bijvoorbeeld veilige parkeervoorzieningen aan de randen van de stad worden aangelegd.

De energietransitie naar duurzame bronnen en warmtenetten moet volgens Progressief Schiedam versneld worden om energiearmoede te voorkomen. Groenoord wordt als eerste aangesloten op het warmtenet, maar de partij ziet het liefst de rest van Schiedam snel volgen.

DENK

Voor Denk is betaalbaar wonen in Schiedam topprioriteit. Bij bouwprojecten moet de focus liggen op sociale huurwoningen en middenhuur. De partij heeft gemengd bouwen als uitgangspunt en wil dat er een stop komt op de verkoop van sociale huurwoningen. DENK wil de opkoopbescherming en zelfbewoningsplicht zo breed mogelijk invoeren.

DENK wil geen dwang of drang om van het gas af te gaan. Andere buurten of wijken komen in aanmerking voor aardgasvrij wonen nadat er in Groenoord positieve resultaten zijn geboekt.

Betaald parkeren moet volgens DENK niet lukraak en ondoordacht worden uitgebreid in Schiedam. Daar moet een buurtreferendum aan vooraf gaan. De partij noemt betaald parkeren alleen een optie als parkeerdruk aantoonbaar afneemt en de opbrengsten worden gestoken in innovatieve parkeeroplossingen.

CDA

CDA wil dat Schiedammers zoveel mogelijk voorrang krijgen op nieuwbouw in de gemeente. Starters moeten een kans krijgen en daarom moet de woningcorporatie een groot aantal huurwoningen in het segment van 750 tot 1000 euro gaan bouwen. CDA is voor de zelfbewoningsplicht.

Een veilige gemeente vraagt om stevige maatregelen. Geen woorden, maar daden, stelt de partij. Mobiel cameratoezicht moet dan ook mogelijk zijn op plekken met langdurige ernstige overlast of onveilige situaties. CDA richt zich in het bijzonder op het tegengaan van criminaliteit die een grote impact heeft op het slachtoffer, diens directe omgeving en het veiligheidsgevoel in de samenleving, zoals ondermijning en woninginbraken. Maar ook op thema’s als verkeersoverlast, veilige schoolomgeving en openbare ruimte.

In 2050 moeten de woningen in de gemeente van het gas af. Dit is een hele opgave. Voordat tot uitvoering wordt overgegaan wil het CDA dat zorgvuldige afwegingen worden gemaakt voor de inwoners. Zo moet bekend zijn welke (regionale) warmtebronnen ingezet worden, op welke plekken en tegen welke prijs.

OPS

De Ouderen Partij Schiedam (OPS) vindt dat er rekening gehouden moet worden met een nieuwe generatie ouderen met andere woonwensen. Nieuwbouwplannen in Schiedam moeten vooraf getoetst worden op levensloopbestendigheid. De voorraad aan levensloopbestendige (sociale huur) woningen moet op peil gebracht worden. De partij wil een handhaving van de Rotterdamwet.

OPS stelt dat isolatie van woningen voorrang heeft op nieuwe vormen van warmte- en energievoorziening. De partij noemt het van het gas af gaan in Groenoord zelfs een ‘onmogelijk, geldverslindend doel’ en ‘een debacle’. De partij pleit voor concrete en realistische doelen.

Als ouderenpartij wil OPS gratis openbaar vervoer voor ouderen en minima. Zij zien mobiliteit als het middel bij uitstek om eenzaamheid te bestrijden, omdat op deze manier een bezoek aan vrienden, (klein)kinderen of een vereniging mogelijk en betaalbaar blijft.

Sociaal Liberaal Verbond (SLV)

Het SLV wil dat de gemeente lokaal kijkt, koopt en investeert. Zo moet de gemeente het gesprek aangaan met organisaties die Schiedammers helpen en ondersteunen met evenementen en initiatieven die het 'wij-gevoel' vergroten en versterken. Samen met de bewoners moet hier onderzoek naar worden gedaan. SLV vindt verder dat er meer geïnvesteerd moet worden in de jongeren. De partij wil daarom een jongerenraad opzetten.

Wonen in Schiedam moet aantrekkelijk worden, voor jong en oud. Op korte termijn moet er tijdelijke en permanente huisvesting gerealiseerd worden, bijvoorbeeld doordat de gemeente haar eigen onroerend goed beschikbaar stelt en eigenaren van leegstaande panden hierop worden aangesproken.

Volgens SLV zal het 'dichtspijkeren van Schiedam met bewakingscamera's, of het plaatsen van borden met leefregels' niet de veiligheid vergroten. De partij noemt dit schijnveiligheid. Het onveiligheidsgevoel moet worden aangepakt bij de wortel. Volgens SLV zijn dat ongelijkheid en onzekerheid.

Alles voor Schiedam

Alles voor Schiedam benoemt dat het vertrouwen van Schiedammers in de (lokale) politiek tot een dieptepunt is gedaald. Dit wil de partij veranderen door eerlijkheid en transparantie. Alles voor Schiedam stelt dat iedereen zich veilig moet voelen in de stad. De partij wil doorgaan met preventief fouilleren en wil meer cameratoezicht. Voor jongeren met problemen moet er een meldpunt komen en begeleiding naar een volgende stap in de samenleving.

De partij wil meer evenementen mogelijk maken, door minder bureaucratie en regeltjes. De bereikbaarheid van Schiedam-Noord en -Zuid moet verbeterd worden door te investeren in openbaar vervoer. Voor het parkeerprobleem moet een uniforme oplossing komen, zodat het probleem zich niet verplaatst.

Nieuwbouwwijken moeten bestaan uit een mooie mix van koopwoningen en (sociale) huurwoningen, zodat iedereen gelegenheid heeft om in een nieuwbouwwijk te gaan wonen.