advertentie
zaterdag 12 maart 2022 19:35

Manifestatie voor Oekraïne in Schiedam: "Ik heb al twee weken een knoop in m'n maag"

Manifestatie voor Oekraïne in Schiedam:  "Ik heb al twee weken een knoop in m'n maag" Foto: Flashphoto.nl

Zaterdag vond op het Stadserf een manifestatie plaats voor solidariteit met de bevolking van Oekraïne. Om 17.45 uur verzamelden de deelnemers zich op de Grote Markt. Van daaruit werd in optocht naar het Stadserf gelopen. Tijdens de tocht werden de kerkklokken geluid. Aan de aanwezigen werden zonnebloemen uitgedeeld. Burgemeester Lamers sprak namens de gemeente Schiedam. Rita van der Eijk van Stichting Meredia voerde het woord en Yvette Neuschwanger droeg een gedicht voor. Ook werd tijdens de bijeenkomst twee minuten stilte gehouden en werd het volkslied van Oekraïne ten gehore gebracht. 

Schiedam - Zaterdag vond op het Stadserf een manifestatie plaats voor solidariteit met de bevolking van Oekraïne. De bijeenkomst werd georganiseerd door de gemeente Schiedam en Stichting Meredia.

Om 17.45 uur verzamelden de deelnemers zich op de Grote Markt. Van daaruit werd in optocht naar het Stadserf gelopen.

Tijdens de tocht werden de kerkklokken geluid. Aan de aanwezigen werden zonnebloemen uitgedeeld. Deze bloem is uitgegroeid tot een internationaal symbool van solidariteit met Oekraïne.

Schiedam sluit zich hiermee aan bij de Europese dag van gemeenten voor solidariteit met Oekraïne. In heel veel andere steden in Nederland en elders in Europa vond ook een programma plaats voor solidariteit met Oekraïne.

Veel Schiedammers die op de bijeenkomst zijn afgekomen maken zich zorgen "Ik heb al twee weken een knoop in m'n maag. Ik heb een 1939 gevoel: Waar gaat dit heen?" "Europa is in gevaar, dit is een crisis" zegt een andere deelnemer.

Ook burgemeester Lamers maakt zich zorgen. Niet dat hij denkt dat Poetin de NAVO aan zal vallen, maar wel is hij bang voor cyber-aanvallen op de haven "Daar bereiden we ons op voor". Lamers zegt ook slecht te slapen: "Het is zo dichtbij en het is zo snel gegaan. Vele steden liggen in twee weken in puin."

 

Dichter Yvette Neuschwanger vond het moeilijk om de juiste woorden te vinden maar droeg toch een gedicht voor.

Ook werd tijdens de bijeenkomst twee minuten stilte gehouden en werd het volkslied van Oekraïne ten gehore gebracht.

De organisatie was blij met de opkomt "zo zie je maar, als je iets wilt, dan kun je het met z'n allen" zegt Rita van der Eijk van Stichting Meredia.

Media